6 oktober, 2016

Volvo Ocean Race förbereder sig i Lissabon

En unik renovering är på gång i Lissabon, när sju stycken one-design Volvo Ocean 65 genomför en komplett översyn inför nästa upplaga av Volvo Ocean Race. Arbetet på varje båt beräknas ta 15 veckor och vara helt slutfört i juni 2017, fyra månader innan starten av 2017–18 upplagan.

Starten av nästa Volvo Ocean Race ligger fortfarande mer än ett år fram i tiden. Men vid varvet i Lissabon pågår arbetet med båtarna som ska delta i Volvo Ocean Race för fullt. Samtliga båtar genomgår en grundlig översyn inför den 45 000 Nm långa seglingen jorden runt.

– Att säga att vi har en utmaning mot klockan är en underdrift, säger Sam Bourne, ansvarig för varvets arbete.

– Vi ska uppgradera sju båtar från nu till nästa sommar. Var tredje vecka kommer det in en ny båt och från januari 2017 ska vi börja med sjösättningarna för att lämna över båtarna till respektive team.

Det är första gången någonsin som båtarna från ett tidigare race renoveras. Arbetet kommer att slutföras i juni 2017 – fyra månader innan starten av nästa Volvo Ocean Race som äger rum i oktober 2017.

– Båtarna som deltog i förra upplagan var i ett fantastiskt skick, säger Nick Bice, chef för båtarna och underhållet vid Volvo Ocean Race.

Den allra första båten som renoveras är Dongfeng Race Team från 2014-15 upplagan.

– Efter det att en båt har varit inne för översyn kommer den att se helt ny ut med ny lackering. Man kan inte tro att de har varit i sjön över huvud taget och tävlat under minst 60 000–70 000 Nm under de allra tuffaste förhållanden.

Båtvarvet i Lissabon, som öppnade i maj i år, ska framöver fungera som ett träningscenter för hela flottan och göra det enklare att träna under förhållanden liknande dem på Atlanten.