5 oktober, 2016

Plan för haven som påverkar framtiden

Nu finns det en färdplan för havsplaneringen. Den visar både vilka målen är och hur samhället ska samarbeta i havsplaneringen, enligt Havs- och Vattenmyndigheten (HaV).

– De kommande havsplanerna är av väsentlig betydelse för utvecklingen i Sverige och runt Östersjön och Västerhavet, säger Jakob Granit, generaldirektör för HaV.

Havsplanerna är till för att visa hur havet ska användas effektivt och hållbart, nu och i framtiden. HaV har tagit fram en färdplan som ska visa vägen fram till förslag om havsplaner, med mål för planeringen och steg i arbetet.

Färdplanen är beslutad efter ett samråd där över hundra branschorganisationer, myndigheter, intresseorganisationer, högskolor, universitet, länsstyrelser och kommuner lämnat synpunkter och förslag till förbättringar.

– Färdplanen riktar sig framförallt till de som deltar i arbete med att ta fram förslag till havsplaner, till exempel kommuner, branschorganisationer inom fiske och sjöfart och ett stort antal myndigheter. Men är också viktig när vi träffar våra grannländer, säger Jakob Granit.

Nästa större steg i havsplaneringen blir tre skisser till havsplaner som kommer i december. Dessa ska diskuteras med berörda under januari till mars. Ett formellt samråd ska genomföras med start i slutet av 2017.

Färdplanen visar inte hur havsplanerna kommer att bli. Däremot visar de färdplanen mål, riktning och stegen i arbetet. Bland annat när det är tid att engagera sig.

Havs- och vattenmyndigheten har i uppdrag att ta fram förslag till tre havsplaner – en för Östersjön, en för Bottniska viken och en för Västerhavet, alltså Kattegatt och Skagerrak. Havsplanerna ska bland annat visa grunddragen för användningen av havet och hur ”frågor om oförenliga ändamål” bör lösas. Havsplaneringen blir ett viktigt verktyg för att avgöra hur olika områden ska användas.

 

Info: https://www.havochvatten.se/hav/samordning–fakta/havsplanering/havsplaneringsnyheter/2016-09-28-fardplan-havsplanering-paverkar-framtiden.html