5 oktober, 2016

Båtklubb storsatsar på tillgänglighet

Töre Båtklubb ska under 2017 göra en stor satsning för att anpassa sin anläggning vid Gårdsviken på Bergön i Kalix Skärgård. Detta för att även rullstolsburna besökare ska kunna ta del av vår skärgård.

Anläggningen på Bergön började byggas redan under tidiga delen av 70-talet och har under åren utvecklats med både en stor kapacitet för antalet besökare och olika servicefunktioner.

Anläggningen är idag en av de större i vår norra skärgård och ett mycket populärt besöksmål för båtar från när och fjärran.

Dessvärre är vår skärgård inte tillgänglig för alla och då särskilt de med någon form av rörelsehinder. Ett faktum Töre Båtklubb tog fasta på i en diskussion bland klubbens medlemmar.

Under 2015 startade en arbetsgrupp inom klubben ett arbete för att utröna möjligheterna till att anpassa anläggningen så att fler kan få del av vår skärgård. Ett arbete som främst fokuserade på hur en anpassning ska göras och hur den ska kunna finansieras.

Efter ett beslut hos Länsstyrelsen Norrbotten har Töre Båtklubb nu fått sitt projekt godkänt med stöd för finansieringen från främst Landsbygdsprogrammet samt från Länsstyrelsen genom Regionala Fonden. Även Kalix Kommun har bidragit med en mindre del.

– Det här innebär mycket för både klubben, våra besökare och inte minst de personer vi nu hoppas ska kunna få möjlighet att upptäcka vår fina skärgård säger en glad Örjan Stenudd, ordförande Töre Båtklubb.

– En del av planerad ombyggnation handlar också om att möjliggöra för större turbåtar att tryggt kunna angöra vår anläggning. Båtar med god kapacitet även för rörelsehindrade tillägger Örjan.

– Fullt genomfört projekt blir vad vi vet närmast unikt till och med i ett Sverigeperspektiv. Målet är att projektet ska vara helt genomfört under senare delen av nästa säsong, avslutar Örjan.

– Det är ett fint initiativ, säger Christian Lindgren, ordförande för HSO Norrbotten.

– Vi tror att detta kan bli riktigt bra och på sikt leda till att även fler hamnar och besöksmål anpassas för att öka tillgängligheten för alla.

Projektet handlar i praktiken om två huvudområden. En anpassning av ramper, spångar och byggnader så att även rullstolsburna fritt ska kunna färdas i området och även kunna klara en angöring från båt. Projektets andra del är en utökning av kapaciteten för att kunna ta emot fler båtar.