10 september, 2008

Unik kompetens inom satellitnavigering

Professor Vidal Ashkenazi vid Nottingham Scientific Ltd har i sommar dekorerats med Royal Institute of Navigations allra finaste utmärkelse, Harold Spencer-Jones guldmedalj. Före professor Ashkenazi har bara en annan person fått medaljen under Royal Institute of Navigations 60-åriga historia. Professor Ashkenazi har under hela sin karriär arbetat i East Midlands och har starkt bidragit till regionens exceptionella kompetens inom satellitnavigering.

Professor Ashkenazi var med och grundade Institute of Engineering, Surveying and Space Geodesy (IESSG) vid University of Nottingham, där han arbetat i nästan 40 år. Han har också varit en drivande kraft bakom implementeringen av det stora pan-europeiska satellitnavigeringsprojektet Galileo.

Professor Ashkenazi har en lång karriär som forskare, rådgivare och expert inom satellitnavigering. Här är några axplock:

• Har arbetat som konsult för en rad myndigheter och företag jorden runt.
• Har handlett över 50 doktorander.
• Har publicerat över 500 vetenskapliga artiklar.
• Fick 1996 en medalj gemensamt av Storbritanniens Royal Society och Institution of Civil Engineers.
• Startade för 10 år sedan Nottingham Scientific Ltd (NSL), som arbetar med utveckling av robust och tillförlitlig satellitnavigationsteknik.

Enligt Ann Nilstoft, som är East Midlands representant i Skandinavien, attraherar regionens satsning på forskning och innovation allt fler företag: “Satellitnavigering är ett bra exempel på en bransch som verkligen har nytta av East Midlands satsning på innovation. Många internationella spjutspetsbolag finner den kompetens och företagsmiljö som de behöver här i Nottingham, Leicester eller Derby. Vårt team av specialister hjälper kostnadsfritt till med information och med att knyta kontakter med intressanta människor i branschen, som förstår svenska bolags affärsutmaningar och som kan ge konkret hjälp att hitta lösningar i East Midlands”.

Det svenska bolaget Hexagon Machine Control, som utvecklar GPS- och laserstyrda maskiner, har sedan lång tid haft sitt huvudkontor och utvecklingscenter i regionen. Julian Grant, som är Hexagon Machine Controls marknadsdirektör, är oerhört nöjd med etableringen i East Midlands: “Detta är en idealisk plats för Hexagon Machine Control. Vi är nära många av våra nyckelkunder och partners, med utmärkta kommunikationer via såväl flyg som bil. Och minst lika viktigt är att vi nu får tillgång till regionens expertis inom exempelvis satellitnavigering.”

Regionen East Midlands är känt för sitt företagsvänliga klimat, och cirka 1 400 utländska bolag har etablerat sig i regionen, främst inom sektorerna energisystem, fordonsindustri och bioteknik.
East Midlands ligger mycket centralt i England och har mycket goda kommunikationer, t ex är flygplatsen East Midlands Storbritanniens största fraktflygplats. Regionen är även känd för sitt relativt sett låga kostnadsläge, välutbildade befolkning och sin vackra natur.

Länk: www.englandseastmidlands.com