17 juni, 2016

Nord/Sydlinjen gör sin andra sommar

På måndag går årets första tur med Nord/Sydlinjen – skärgårdsnyheten från i fjol som i år körs för andra sommaren i rad.

I våras beslutade Trafiknämnden att låta förra årets nyhet – Nord/Sydlinjen – gå ytterligare en sommar på prov. Måndagen den 20 juni är det dags. Då kör Ressel Rederi AB på uppdrag av Waxholmsbolaget årets första tur mellan Arholma i norr och Nynäshamn i söder. I år binder tre olika båtar ihop linjen längs den yttre delen av skärgården, med en tur per dag i vardera riktningen.

– Nord/Sydlinjen startades på prov för att skapa en tvärförbindelse i Stockholms yttre skärgård. Den gör det möjligt att resa på ett nytt sätt i skärgården, som gynnar både boende och turister, säger Amanda Svensson, chef för sjötrafiksektionen på trafikförvaltningen.

En nyhet för i år är att båtarna anlöper fler bryggor på Möja. Utöver det är upplägget i stort sett samma som i fjol. Nord/Sydlinjen är främst till för att man i lugn takt kan spendera några dagar och nätter på de öar som den binder samman. Den är anpassad för att ansluta till de övriga skärgårdslinjerna.

Nord/Sydlinjen går varje dag hela sommaren fram till och med söndagen den 21 augusti. Vanlig Waxholmsbolagstaxa gäller.

Mer information finns på waxholmsbolaget.se.

Fakta Nord/Sydlinjen

·         Totalt 70 Nm lång

·         Tre fartyg kör på linjen: Gripen, Kungsholm och Tess

·         Anlöper ett 30-tal bryggor längs den yttre skärgården

·         Delsträckor: Arholma-Stavsnäs, Stavsnäs-Utö, Utö-Ålö med buss, Ålö-Nynäshamn

 

Bilden:

Den 20 juni startar Nord/Sydlinjen för andra året i rad. Foto: Marc Weimann