26 maj, 2016

Säkerheten och gemenskap viktigast på sjön i sommar

Årets båtsäsong är redan igång i stora delar av landet. Det vackra majvädret har gett en rekordtidig start på allt som har med hav och båtar att göra.

Inför sommaren är det lätt att bara slänga båten i sjön och dra iväg till första bästa vik. Men innan du kör igång på allvar är det klokt att kolla genom båten ordentligt först.

Svenska Båtunionen har tagit fram en mycket bra checklista som du kan följa. I checklistan får du reda på hur exempelvis skrovgenomföringar och slangkopplingar ska vara utförda liksom bränslesystemet. Observera att hela bränslesystemet ska vara jordat från däcksgenomföringen och luftningsventilen via tanken till motorblocket. Detta gäller för alla bränslen, alltså även diesel.

En anläggning som man absolut inte får slarva med är gasolen. För att testa att det inte finns något läckage mellan gasoltub och spis kan du enkelt göra denna test: tänd köket, släck köket efter en liten stund, stäng gasolkranen på tuben. Efter ca 30 minuter ska köket kunna tändas på den gasol som finns mellan tub och kök. Om inte har du läckage någonstans, åtgärda genast!

I checklistan finns även ett avsnitt som handlar om säkerhetsutrustning, bland annat ankare och linor, säkerhetsselar, flytvästar och nödsignaler.

Ta som vana att kolla igenom din egen båt varje vår, det tar bara någon timme. Det gäller ju förstås också att åtgärda det som inte fyller kraven i checklistan. Sedan kan du njuta av sommarens båtturer i vetskap om att du gjort vad du kan för att din båt ska vara säker.