4 maj, 2016

Kustbevakningens flygplan hemma från Italien

Kustbevakningens spaningsflygplan KBV 501 har landat på Skavsta i Nyköping efter avslutat uppdrag i Italien. Flygplanet med besättningar har ingått i Frontex operation Triton, en gemensam insats för att stödja italiensk gränsövervakning vid EU:s yttre gräns.

Arbetet har innehållit både sjöräddningsinsatser och spaning efter gränsöverskridande brottslighet. Ett arbete som har gett resultat.

– Havsövervakningen har bland annat bidragit till att 649 migranter kunnat räddas i tre sjöräddningsinsatser och att tre personer kunna gripas misstänkta för flyktingsmuggling, säger Ronnie Willman, chef för Kustbevakningens flygverksamhet.

De områden som patrullerats från basen i Brindisi, har främst varit i havet utmed klacken på Italien, men också längre ner i Medelhavet, sydost om Italien. Kustbevakningens besättningar har kunnat rapportera ett stort antal mål för bedömning av de italienska myndigheterna. Vissa mål har varit intressanta, medan andra kunnat avfärdas.

– Att också avfärda mål är viktigt, eftersom övervakningsfartygen då inte behöver engageras vid alla upptäckter, utan fartygsresurserna kan sättas in där de behövs bäst, säger Ronnie Willman, chef för Kustbevakningens flygverksamhet.

Uppdraget i Italien har varit att i anvisade områden söka efter båtar som passerar gränsen till Italien. Syftet är att stödja Italien med gränsövervakning, att rädda liv och motverka gränsöverskridande brottslighet.

Med spaningssystemen på flygplanet kan besättningen, två piloter och två systemoperatörer, upptäcka, identifiera och rapportera fartyg och båtar som passerar sjögränsen på våg mot Italien.

– Vi har ett spaningssystem i världsklass, som är efterfrågat i internationella sammanhang. Tre år i rad har vi deltagit i Frontex operationer i Italien med flygplan. Naturligtvis är det med stolthet som vi levererar resultat med hög kvalitet, säger Ronnie Willman.

Ombord finns olika system för havsövervakning, till exempel spaningsradar, sidspanande radar och infraröd mörkerkamera. Flygplanet kan också pejla nödsignaler och fälla livräddningsflottar till nödställda i vattnet. För detta uppdrag har flygplanet fört med sig fler flottar än normalt.

Besättningen har stått i nära kontakt med italienska myndigheter och Frontex, EU:s byrå med ansvar för gränsövervakningsfrågor. För att få befogenheter i ett annat land och för att underlätta kommunikationen med italienska myndigheter och ytenheter har en sambandsofficer, en Liaison Officer, från den italienska finanspolisen Guardia di Finanza, funnits med ombord under samtliga flygningar.

Uppdraget i korthet

 13 april

Information från MRCC Rom (Maritime Rescue Coordination Centre) om en båt i sjönöd når besättningen under pågående flygning. Efter att besättningen hittat båten och bestämt dess position tog Maltas sjöräddningscentral ett handelsfartyg i anspråk för att i ett första skede rädda ombord migranterna. Ett maltesiskt räddningsfartyg nådde senare fram till platsen och kunde föra över 350 migranter från handelsfartyget. Samtliga räddade fördes till Messina på Sicilien.

18 april

KBV 501 upptäckte på kvällen ett dittills okänt radarmål. Fartyg från Guardia di Finanza, den italienska finanspolisen, mötte upp till havs och fann 62 migranter ombord som uppgav att de lämnat Grekland för att ta sig till Malta eller Italien. Tre personer i besättningen greps, misstänkta för människosmuggling. De räddade fördes iland i Reggio Calabria, på den italienska tån.

19 april

En gammal fiskebåt upptäcktes efter ett sjöräddningslarm, med position sydost om Italien, rakt västerut från Kreta. I mörkret kunde Kustbevakningens besättning, genom infraröd kamera, se flera människor ombord. Iakttagelserna och positionen rapporterades direkt till Frontex ledningsstab i Rom.

Då insatsen ägde rum i Greklands sjöräddningsområde, tog MRCC Pireus över ledningen. KBV 501 utsågs till OSC, On Scene Coordinator, och beordrade i den rollen två handelsfartyg till platsen för att säkra situationen. Ett av dessa räddade uppskattningsvis 237 personer som fanns ombord på fiskebåten. De räddade fördes till Augusta på Sicilien.

Samtliga ärenden om gränsöverskridande brottslighet har rapporterats till italienska myndigheter.