7 april, 2016

Veteranbåtsmöte i Stockholm 27–29 maj

När våren övergår i försommar är det åter dags för det populära Veteranbåtsmötet i Stockholm. Helgen 27–29 maj arrangeras det för tolfte gången, som vanligt i Wasahamnen på Galärvarvet på Djurgården och samtidigt med Djurgårdsmässan (f d Skärgårdsmässan).

Det är aktiva Veteranbåtsföreningen som bjuder in till ett möte med bokstavlig traditionstyngd, där segel- och motorbåtsfolk visar upp sina åldrade klenoder för allmänheten. Till årets Veteranbåtsmöte väntas ett 80-tal av svenskt båtlivs många välskötta och historiskt intressanta fritidsbåtar förtöja vid Galärvarvets bryggor och paradera på vattnen utanför Djurgården.

Bland tidigt anmälda till Veteranbåtsmötet märks 18 meter långa salongsbåten Tournesol, byggd 1912 och glänsande renoverad för bara några år sedan. Ännu lite äldre är C-G Pettersson-ritade Valkyrian, byggd på Nymans Verkstäder i Uppsala 1910. Tiedemannklubben brukar vara väl representerad på Veteranbåtsmötet, liksom pampiga segelbåtar som Ithaka och Bacchant, båda från 1930-talet. Och, förstås, deras motsatser i form allmogebåtar, campingbåtar och andra anspråkslösa farkoster från fritidsbåtarnas tidiga år. På www.veteranbaten.se uppdateras kontinuerligt listan på båtar som anmälts till Veteranbåtsmötet.

En särskild begivenhet blir när Gaff Yacht Society under veteranbåtsdagarna på Galärvarvet och Wasahamnen presenterar sin med stor förväntan emotsedda bok om konstruktören Gustaf Mellgren. Förhandsvisningar skvallrar om ett gediget bokverk, där hundratals illustrationer och ritningar samsas med svensk båthistoria i en mycket attraktiv grafisk form. Det mesta kretsar kring Mellgren, verksam kring förra sekelskiftet med många spektakulära skapelser, men perspektivet vidgas också till det svenska båtlivets tidiga historia.

En nyhet för i år att den traditionella Skärgårdsmässan på samma plats och vid samma tidpunkt nu har nytt namn – Djurgårdsmässan – för att markera en bredare inriktning. Man har fått utökat markutrymme kring Galärvarvet och utlovar ett större utbud av upplevelser och erbjudanden än tidigare.

Om Veteranbåtsföreningen: En ideell, landsomfattande förening med närmare 3 000 medlemmar och kansli på Skeppsholmen. Under mottot ”Värna, vårda, visa” stödjer de och informerar om det svenska båtarvet, bland annat genom Veteranbåtsmuseet i Västerås, Båthall 2 på Galärvarvet, och engagemang i olika veteranbåtsträffar. Vi har de senaste åren skannat över 50 000 svenska båtritningar i original. Plus mycket annat.

www.veteranbaten.se

 

 

Bilderna visar miljöer från tidigare Veteranbåtsmöten på Galärvarvet. Foto: Olle Neckman.