Beställda jämförelser mellan olika båtförsäkringsbolag ger de resultat som bolagen vill ha. Dessa presenteras sedan som fakta för att ge båtägare råd. Därmed är det ännu svårare för båtägare att hitta rätt båtförsäkring för just sin båt.
Metoden är tyvärr allt för vanlig och förekommer ofta även i väletablerade media. Senast var det företaget Compricer, vars undersökning presenterades i en jämförelse mellan båtförsäkringar på Svenska Dagbladets sajt 10 mars och i papperstidningen 8 mars.
Budskapet i jämförelsen var tydligt redan i rubriken: ”Passiva båtägare kan förlora många tusenlappar med fel båtförsäkring”. Som stöd för argumenten uttalade sig bland andra chefredaktören för en båttidning.
– Beroende på ens egna behov kan det vara motiverat att betala en högre premie för att få ett bättre skydd, säger Philippe Suhard, försäkringsansvarig på Compricer i en pressrelease från företaget.
Det stämmer i sak, men de kunder som vill jämföra premier bör själva kontakta båtförsäkringsbolagen för att kunna bilda sig en egen uppfattning om innehåll och pris. I de beställda undersökningarna kan resultaten alltid diskuteras.
Det är viktigt att jämföra priser, inte minst mellan olika båtförsäkringsbolag. Problemet är att det finns väldigt många enskilda faktorer som är avgörande för vilken premie och vilket skydd respektive försäkring ger.
I fallet med artikeln i SvD blir det ytterligare förvirrande och tvivelaktigt eftersom de bolag som är med och sponsrar sajten Compricer tillhör vinnarna i jämförelsen.
– Compricer är försäkringsförmedlare men vill framstå som en oberoende ”jämförelsesajt”, säger Per Grywenz (bilden), vd för Svenska Sjö AB som är ett av de bolag som inte samarbetar med Compricer.
– Slår man ihop de bolag som Compricer jobbar med så representerar de betydligt mindre än hälften av båtförsäkringsmarknaden, det vill säga de flesta av landets båtägare har sin försäkring i bolag som Compricer inte har något incitament att lyfta som prisvärda. Mätt i andel av bolagen har de avtal med mindre än hälften.
Compricer hade i den nämnda artikeln på uppdrag av Svenska Dagbladet jämfört försäkringspremierna för åtta olika fritidsbåtar. Undersökningen visade att det fanns stora skillnader mellan försäkringsbolagens premier, upp till 400 procent.
– Det är enormt stora skillnader, men med de förutsättningar som ett försäkringsbolag som Compricer samarbetar med kan de i stort sett få fram vilket resultat som helst. Det gäller att hitta rätt båt och i jämförelsen vi ser här är det inte några vanliga båtar precis. Vi skulle också kunna göra liknande skräddarsydda undersökningar som enbart gynnade oss, men kunderna skulle genomskåda detta snabbt och då faller det tillbaka på oss som bolag, säger Per Grywenz.
– Dessutom har vi kontrollräknat några av båtarna och de premier som vi uppges ha stämmer inte alls.
– Eftersom SvD och Compricer båda ägs av mediaföretaget Schibsted får SvD en vilseledande roll där SvD utnyttjar sin opartiska publicistroll och på så sätt marknadsför Compricer, säger Per Grywenz.
Enligt Compricers egen information samarbetar de med följande försäkringsbolag:
Accept
Alandia Båtförsäkring
Atlantica
Dina försäkringar
Gjensidige
ICA Försäkring
JobbGarant
Länsförsäkringar i Gävleborg, Norrbotten, Skaraborg, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Värmland samt Västernorrland
Moderna Försäkringar
Nu Bilförsäkring
Svedea
Skandia
Villaägarnas FörsäkringsService
Vardia Försäkringar
Detta bekräftas även av sajtens egen personal.
– Compricer är en försäkringsförmedlare och vi får provision ifrån ovan nämnda bolag, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.
Compricer ägs sedan hösten 2013 av Schibsted, som är en stor norsk mediekoncern som är aktiv ägare i många företag. Exempelvis Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Blocket, Hitta.se med flera.
Lars-Åke Redéen
Några exempel från Compricers jämförelse:
Motorbåt inombordare Sea Ray 220. Det skiljer 3 289 kronor mellan dyrast och billigast försäkring.
Motorbåt J. Merry Fisher 655. Det skiljer 7 905 kronor mellan dyrast och billigast försäkring.
Segelbåt Hallberg Rassy 29. Det skiljer 2 210 kronor mellan dyrast och billigast försäkring.