Laura Piriz har fått Naturvetarnas pris för förtjänstfulla insatser till gagn för naturvetenskapen. Hennes arbete inom vatten och miljö, både här hemma och internationellt, har gjort avtryck. Prissumman är 15 000 kronor och delas ut på Naturvetarnas kongress i dag.
För Laura Piriz är samtalet lösningen på många problem. Genom möten kan olika sidor belysas och alla parter får komma till tals inför viktiga beslut. Det gäller bland annat samförvaltning av fisket i Sverige, som ska bedrivas hållbart och ansvarsfullt.
– Jag är också stolt över att ha bidragit till bildandet av Sveriges första marina nationalpark, Kosterhavet, som tog form efter samtal med brukare, forskare, politiker och andra. Deltagande föder engagemang och ansvar, säger hon övertygande.
I gränslandet mellan naturvetenskap och samhällsvetenskap jobbar Laura Piriz för att skapa bindande internationella avtal. De kan leda till att länder ställs inför rätta i EU-domstol om de inte minskar sina utsläpp.
– Nu när isen smälter i Arktis är en utmaning att komma överens om förvaltningen av det unika området. Ännu en utmaning är att åtgärda den historiska miljöskulden i Östersjön, där närsalter har ansamlats i bottensedimenten.
Att bevara den biologiska mångfalden och att minska tillförseln av mikroplatser i haven är andra uppgifter som Laura Piriz har tagit sig an.
– Lösningen ligger både i att informera konsumenten, utveckla alternativa produkter och att få effektivare reningsverk, säger doktorn i humanekologi som är marinbiolog i botten.
Hennes bakgrund som flykting från Uruguay på 70-talet har präglat henne.
– Tidigare låg fokus på att göra insatser för den fattiga delen av världen. I dag vill jag ge tillbaka till Sverige, som är en drivkraft för många flyktingar.
Laura Piriz är anställd på Havs- och Vattenmyndigheten, HaV,