12 november, 2015

Sjösportskolan i dramatisk räddningsinsats

Kursbåten Nawica var onsdag 11 november ute på båtpraktik med navigationsläraren Henrik Ohlson och räddade då en man från att drunkna. De blivande Kustskeppareleverna övade mörkernavigering och körde sakta förbi Älvsborgs fästning då de hörde en man ropa hjälp ur mörkret och regnet.

De tog fram sökarljus och efter en stunds letande hittade de en man liggande i vattnet. Henrik och eleverna lyckades få ombord den blöte mannen via badplattformen. Han var nedkyld och fick torrt underställ varvid Sweden Rescue larmades via VHF-radion. De kom överens om att ambulans skulle komma till Tångudden och Nawica gick dit och lämnade mannen.

Efter att ha pustat ut fortsatte övningen men man-överbord delen hade redan avklarats av ett gäng stolta navigationselever.

– Detta är en osannolik räddning. Hur stor är chansen att en kursbåt med elever på däck ska råka passera en man som ligger i vattnet och höra när denna ropar på hjälp? I den vattentemperatur som råder nu hade han cirka 20 minuter på sig att bli räddad, säger Karl Nordström på Sjösportskolan.

Nawica är känd av de flesta i Göteborgs båtliv då hon sedan 1987 använts som utbildningsbåt av Sjösportskolan och 1000-tals fått chansen att lära sig båthantering. Hon går de flesta kvällar och helger med elever som lär sig navigera, man över bord räddning, tilläggning etc.

Denna kväll blev det extra dramatiskt med en osannolik räddning i mörkret!

Detta är andra gången som Sjösportskolan lärare Henrik Ohlson räddat någon från att drunkna. Då fick han SLS bragdmedalj.

Info: www.sjosportskolan.se

Kommentarer

Owe Karlsson 16:53:34 2015-11-13

Bra jobbat Henrik!