3 november, 2015

Gummibåt sjönk under räddningen

Under helgen har Kustbevakningens båt KBV 477 utanför Greklands kust fått flera larm för att hjälpa nödställda. På lördagsmorgonen kunde KBV 477 undsätta en gummibåt med motorhaveri mellan Turkiet och Grekland med 56 migranter ombord. På grund av det hårda vädret med 2-3 meter höga vågor och 15-18 sekundmeter togs migranterna ombord på KBV 477. Flera i gummibåten var familjer, 10 män, 16 kvinnor och 30 barn. Under räddningen sjönk gummibåten.

– Det var en dramatisk räddning i ordentlig sjöhävning. Flera av migranterna hamnade i vattnet och på grund av de höga vågorna var det svårt att komma nära dem med vår båt. Speciellt en av migranterna gjorde en hjälteinsats och livräddade de som hamnat i havet, säger Gustav Hägglund, befälhavare på KBV 477.

– Vi fick uppgifter från de räddade om att två personer hade fallit i vattnet tidigare, och försvunnit utom synhåll. Tack vare helikopterspaning kunde vi få fram besked om att de räddats av ett handelsfartyg, säger Gustav Hägglund, befälhavare på KBV 477.

KBV 477 anlände med migranterna under lördagen till Mytilene där de togs om hand för vård och registrering. De räddade personerna var oskadda, men många var sjösjuka. Under söndagen fick KBV 477 besked från passagerare på ytterligare en gummibåt att två av deras medresenärer fallit i vattnet under färden från Turkiet till Grekland. KBV 477 kunde tillsammans med grekisk Kustbevakning rädda de båda personerna. De var rejält nedkylda och kördes till sjukhus med ambulans.

– Trots höststormarna är flyktingströmmarna fortsatt stora och det är fler migranter i båtarna än tidigare, ofta 50-60 personer, i gummibåtar som är avsedda för 20 personer, säger Gustav Hägglund, befälhavare på KBV 477.

Kustbevakningen deltar i Frontex Operation Poseidon preliminärt till och med 19 december 2015.
Källa och foto: Kustbevakningen.