30 oktober, 2015

Seldén utökar sitt vinschsortiment

Fem år efter att Seldén vann båttillbehörsbranschens mest prestigefyllda designpris DAME Award för sina R-vinschar utökar företaget sitt vinschsortiment.

Seldéns nästa steg är att lansera vad man i jämförelse med R-vinscharna kan kalla helt vanliga 2-växlade vinschar med ”Self-tailing” funktion. De så kallade S-vinscharna kommer att premiärvisas på branschmässan METS i Amsterdam och som alltid bidrar Seldén med en del intressant nytänkande som underlättar för seglaren.

Exceptionellt bra grepp på trumman och en unik design av Self-tailingen gör att man kan dra hem slacket med linan i Self-tailing spåret och med vinschhandtaget monterat. En klar fördel för kappseglaren som kan förbereda vinschen inför en stagvändning och därefter blixtsnabbt skota hem på nya bogen. Skotet ligger ju redan i self-tailingen och vinschhandtaget sitter där det ska. Den seglare som inte räknar sekunder kommer att uppskatta enkel och säker hantering genom att den belastade linan alltid är säkrad. Man behöver inte hålla en belastad lina i handen, lägga upp den i self-tailingen och samtidigt leta efter vinschhandtaget.

Trumman är tillverkad i svartanodiserat aluminium och har konkava ytor som ger ett mycket bra grepp för linan.

Self-tailingen har ingen konventionell kilform utan en mer rund form som omsluter linan. En fjäderbelastad lamell håller linan i spåret utan att skapa friktion.

Armen som leder upp linan på Self-tailingen är tillverkad i högglanspolerat rostfritt stål.

Seldéns nya vinschar kommer att finnas tillgängliga i fyra storlekar med benämningarna S30, S40, S48 och S54. Leveransstart i mars 2016. Pris 7 400–16 150 kr.

Info: www.seldenmast.se