Det har varit upptagningstider på båtbryggorna men det är viktigt att inte bara ta upp båten utan även ta hand om den. Annars finns stor risk att mötas av sönderfrusen motor, möglig båt eller rostigt växelhus i vår. Svedea uppmanar därför alla ägare att se över sin båt ordentligt inför vinterförvaringen.
Pressmeddelande:
– En vanlig skada under vintern är att inombordsmotorn fryser sönder, vilket kan bli dyrt att fixa. Sammantaget handlar det om miljonbelopp varje år. För att undvika sönderfrysning ska man köra igenom motorn med glykol, är man osäker på hur man gör är det bäst att prata med närmaste verkstad, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring på Svedea. Och har du hund så se till att den inte är i närheten när du håller på med glykolen, det smakar nämligen sött för hundar men är väldigt giftigt.
Under senhösten är det också stor risk för stormar och då gäller det att ha stöttat och täckt båten på ett bra sätt. Men oavsett hur bra du fixat i förväg är det bästa att kontrollera täckningen om det varit oväder.
– De flesta täcker sina båtar bra, men ofta räcker det inte för att hålla all fukt ute. Mitt tips är att stoppa torrbollar i kabinen och nere i motorrummet så blir det ingen tråkig överraskning i form av mögel i vår, säger John Kidd, platschef på Marindepån Danderyd.
– En annan viktig sak att kontrollera är oljan i växelhuset, är den grå eller mjölkig så har det kommit vatten i den och då behöver den bytas. Annars finns risken att det bildas rost under vintern vilket kan kosta en hel del att åtgärda. Byta olja är dock inget man ska göra själv om man inte är väldigt båtkunnig så tipset är att lämna in motorn för service. Då kan verkstaden även ta reda på och åtgärda orsaken till att vatten kommit in i växelhuset så att inte problemet återkommer, säger Göran Södergren.
Svedeas bästa tips inför vintern:
Vinterkonservera inombordsmotorn så att den inte fryser.
Kontrollera oljan i växelhuset, är den grå eller mjölkig behöver den bytas. Se också till att ta reda på och åtgärda orsaken till vattnet i oljan.
Lås in utombordsmotorn (alternativt hela båten) eller lämna den till ett varv för vinterförvaring
Kontrollera båtens täckning om det varit dåligt väder, blåser presenningen av kan båten ta skada.
Gör en att-fixa-lista och börja med den på en gång, t.ex. lämna in kapellet för tvätt och kontroll av sömmar. Nu har alla tid, det har de inte i vår.
Lägg torrbollar i båten som drar åt sig eventuell fukt för att undvika mögel
Info: www.svedea.se