28 oktober, 2015

Lagoon 42 – ny rymlig katta med egen profil

Nya Lagoon 42 annonserades på Cannes Boat Show i september och den kommer att presenteras senare. Det blir en båt med en helt egen profil, men ändå en bra uppföljare till övriga katamaraner från Lagoon. Världspremiären blir på Düsseldorf Boat Show i januari 2016.

Nya Lagoon 42 passar in i modellprogrammet mellan Lagoon 400 och Lagoon 450 F & S. därmed ersätter den tidigare modellen Lagoon 421.

Enligt det franska varvet blir detta en ny modell med tydlig personlighet. Hon får bland annat en mer optimerad rigg än tidigare, annan stäv med mera. Vad gäller designen märks de nya linjerna i fördelningen av boytor och en satsning på att få en välseglande båt.

De yttre linjerna står VPLP studio Patrick Le Quément för. De har skapat en katamaran med snygga linjer som understryker fart och prestanda. Linjerna på salongens överbyggnad, stäven med mera känns dock tydligt igen från tidigare modeller.

Båtens mast har flyttats längre akter ut. I riggen ingår bland annat en självslående fock, som ger enkelt hantering och bra prestanda.

Den yttre styrplatsen har fått en ny utformning, som ska underlätta kommunikationen mellan salongen och förarplatsen. Passagen föröver är också ny liksom den bimini i komposit som är försedd med skjutpaneler som solskydd för besättningen. Alla kontroller är också flyttade till mer centrala positioner för att ge en enklare hantering.

Även badplattformen i aktern samt stegen in i båten är av ny design för att mer ett säkrare insteg.

För innerdesignen svarar Nauta Italian, som har tagit fram två modeller med tre respektive fyra dubbelkabiner. De aktre kabinerna är extra rymliga med var sitt badrum.

Pentryt är U-format och fullt utrustat samt försett med extra många förvaringsutrymmen.

Nya Lagoon 42 kommer att visas för första gången på Düsseldorf Boat Show i januari 2016. Därefter visas hon i Miami i februari 2016 och på Multihull International Boat Show i La Grande Motte i april 2016.

Tekniska fakta
Längd: 12,80 m
Bredd: 7,70 m
Djupgående: 1,25 m
Vikt: 12 ton
Motorer: 2 x 45 hk
Bränsle: 300 liter
Segelyta: 98m²
Vatten: 300 liter
Kabiner/kojer: 6/12
Info: http://www.navigareyachts.com/