19 oktober, 2015

Dramatik på topp när Artemis vann i America’s Cup

Efter en riktigt dramatisk finalsegling vann svenska Artemis Racing i helgens Louis Vuitton America’s Cup World Series. Teamet kom till seglingarna på Bermuda med mycket att bevisa, men efter den dramatiska upplösningen är det nog ingen som tvivlar på Artemis potential.

Iain Percy, som är både Team Manager och taktiker ombord på Artemis, var väldigt lättad efter vinsten:

– Jag är mycket stolt över mitt team. Vi hade ett hårt tryck på oss, men jag vet att det finns så mycket talang bland våra seglare så att det räcker för att vinna. Saker och ting har dock inte gått vår väg hela tiden när vi gått på grund och kapsejsat och till slut var vi väldigt ifrågasatta. Att under de förhållandena leverera en finalseger är väldigt imponerande.

Artemis Racing fick en riktigt bra start i första racet och ledde en lång stund före Oracle Team USA vid första mållinjen. Vid starten av race två var dock olyckan framme när teamet var inblandat i en rejäl och mycket farlig kollision med en RIB-båt, som dök upp framför Artemis Racing som kunde ha slagits ut av den incidenten. Besättningen blev rejält omskakad vid olyckan, som skedde i cirka 25 knops båthastighet. Det kunde ha slutat med omfattande skador på både besättningen och båten, men Artemis Racing lyckades snabbt reparera skadorna och fortsätta tävlingen.

Artemis Racing tog bort det skadade peket och den då oanvändbara Code Zero på rekordtid. Efter en snabbkoll av allting ombord och med bara ett par minuters marginal var teamet redo för fortsatt segling.

– Det fanns ingen tid kvar för peptalk eller andra förberedelser Vi rensade båtens däcksytor på skräp och kolfiberremsor innan vi kunde andas ut inför starten, säger Iain Percy.

I det tredje och slutliga racet var det svenska teamet tvunget att segla riktigt bra. De gjorde en fantastisk foiljib och kunde därmed ta en fjärdeplats. Det innebar att de fick tillräckligt med poäng för att vinna hela regattan.

Vinsten på Bermuda innebär att Artemis Racing avancerade till fjärde plats totalt i serien. Det var också en värdefull markering inför 35th America’s Cup, som seglas 2017.

Louis Vuitton America’s Cup World Series Bermuda Results:
1. Artemis Racing: 2 – 1 – 4 – 52 points
2. Emirates Team New Zealand: 5 – 2 – 1– 50 points
3. ORACLE TEAM USA: 1 – 3 – 5 – 48 points
4. Land Rover BAR: 3 – 6 – 2 – 44 points
5. SoftBank Team Japan: 4 – 4 – 3 – 44 points
6. Groupama Team France: 6 – 5 – 6 – 32 points

Foto: Sander van der Borch / Artemis Racing.