14 oktober, 2015

Volvo Ocean Race-segrare kan bli vinnare

Flera av de seglare som deltog i senaste Volvo Ocean Race kan bli vinnare när det internationella seglarförbundet (ISAF) utser det senaste årets bästa seglare.

Den vinnande skepparen av Volvo Ocean Race 2014-15, Ian Walker, på Abu Dhabi Ocean Racing och Team SCA:s skeppare Sam Davies finns båda med på listan för att utses till det prestigefulla ISAF World Sailor of the Year Awards.

Britten Walker är tvåfaldig olympisk medaljör. I den senaste, tolfte upplagan av Volvo Ocean Race blev han vinnare efter att ha ställt upp i tävlingen tre gånger.

– Att vinna Volvo Ocean Race var inte bara en speciell upplevelse för mig personligen utan också en särskild händelse för hela Abu Dhabis sporthistorik, säger Walker.

– The Volvo Ocean Race är en enorm mental och fysisk utmaning. Jag är extremt stolt för att ha följt i fotspåren av några av mina stora hjältar som till exempel Sir Peter Blake.

– Personligen tog det mig åtta år av hårt arbete att vinna det här racet. Men man kan inte uppnå något sådant utan ett bra team med människor som jobbar tillsammans, att ha blivit nominerad till ISAF Rolex World Sailor of the Year Award är en stor ära.

I den kvinnliga kategorin har SCA:s skeppare, Sam Davies, nominerats efter sin insats för Team SCA.

Davies besättning stod för den första helkvinnliga utmaningen på över ett decennium. Davies och hennes team har uppmuntrat och utmanat en helt ny generation av kvinnor och visat att de kan anta utmaningen i Volvo Ocean Race.

Team SCA skrev historia när de vann Leg 8 med mål i Lorient i Frankrike 11 juni. De blev därmed den första helt kvinnliga besättningen att vinna en delsträcka i Volvo Ocean Race på 25 år.

Utnämningarna kommer att presenteras 10 november på en plats med stark anknytning till Volvo Ocean Race – Sanya i Kina. Volvo Ocean Race-besättningarna besökte Kina i februari i år som mål på Leg 3.

Ytterligare en nominerad i manliga kategorin är Team Volvos världsmästare, Finnjolleseglaren Giles Scott.
Vinnarna utses av ISAF:s medlemmar.