2 oktober, 2015

Låt båten ligga i över vintern

Att förvara båten på land över vintern är en gammal förlegad träbåtstradition. Det menar Håkan Stenhardt som är instruktör på Internationella Båtskolan och en av landets mest inbitna vinterseglare.

Artikeln om vinterliggare finns i försäkringsbolaget Atlanticas senaste nyhetsbrev:

Det är antalet vintrar som Håkan Stenhardts båt har förvarats på land de senaste tjugosju (!) vintrarna. Han hör till landets mest inbitna vinterseglare och ser ingen anledning att låta båten stå uppe på land mer än halva året.

– Det räcker att man tar upp den med jämna mellanrum för vård, underhåll och översyn. Men sen finns det ingen anledning att förvara den på land och gå miste om segling tidiga vårar, sena höstar och till och med iskalla vintrar.

Han fortsätter:
– Faktum är att några av mina bästa seglingsupplevelser har varit just på vintern. Speciellt minns jag ett tillfälle då jag seglade hela vägen från Stockholm till Sandhamn en gnistrande vacker midvinterdag.

Efter 25 år som vinterliggare har Håkan förstås många upplevelser i bagaget när det gäller båtliv under tiden från sen höst till tidig vår. Idag har han en Najad 440 och tycker det är synd att fler inte har förstått tjusningen med segling under lågsäsong.

– Att förvara båten på land över vintern är en gammal förlegad träbåtstradition och det är som om vi har fastnat i den med dagens plastbåtar fastän det inte behövs. De flesta seglar tre månader om året medan jag har tre månader om året som jag inte seglar, säger han.

Så det finns inga nackdelar eller faror med att låta båten ligga i under vintern?

– Nej egentligen inte. Isen är ganska ofarlig i sig men däremot får man vara vaksam med kölden. Man har att välja mellan att vinterkonservera båten som vanligt. Eller så måste man se till att temperaturen i båten hela tiden håller sig en bit ovanför nollstrecket.

– Själv har jag ett larm som varnar mig om temperaturen skulle sjunka för lågt, berättar Håkan.

Gott så. Men det är också viktigt att tänka på om man ska förvara båten i vattnet över vintern att man har tecknat Atlanticas försäkring LONG. Vidare ska båten vara av en typ som är lämplig att ligga i sjön vintertid.

Atlanticas skadechef Jan Litzén förtydligar:
– Sedan ska båten ses över regelbundet. Båten skall ägnas nödvändig tillsyn med hänsyn till väderleken, berättar Jan.

– Tänk också på att hålla båten frostfri inombords, att frostskydda alla vattenfilter, kulventiler, genomföringar, slangar, pumpar, ledningar, färskvattensystemet och andra delar som riskerar att frysa. Sen måste också vattnet runt båten hållas isfritt.

– Utöver den ordinarie självrisken är självrisken för samtliga is/frysskador 25 procent av skadekostnaden.

Info: http://www.atlantica.se/skepparguiden/vinterforvaring/baten-kvar-i-sjon/

Kommentarer

Mathias 17:51:31 2015-10-02

Låter som en försäkring med dåliga villkor! Prova Pantaenius istället