24 september, 2015

Suzuki ökar precisionen med Optimus 360 joystick

Suzuki presenterar nu sitt nya system med joystick – Optimus 360. Det är ett resultat av ett nytt samarbete med SeaStar Solutions.

Systemet är kompatibelt med alla motorer från Suzuki med elektronisk drive-by-wire. Därmed kan Optimus 360 användas tillsammans med motorerna DF150TG, DF175TG, den nya DF200AP, DF250AP och flaggskeppet DF300AP. Samtliga dessa kan utnyttja fördelarna med ”Suzuki Precision Control2.

Optimus 360 utnyttjar Suzuki Precision Control (SPC) till fullo. Både gas och växling kan hanteras med systemet för dessa utombordare från Suzuki. SPC ersätter konventionella kabelreglage och signalerna från förarplatsen till motorn skickas via ett datorbaserat system.

Optimus 360, som har utvecklats av SeaStar Solutions, integrerar därmed Suzukis gas och växling med elektronisk styrning och joystick kontrollsystem.

Liksom i flera andra, liknande system kan man köra båten med joystick i lägre farter. Därmed kan båten i praktiken manövreras helt med joystick, beroende på fart.
Med det här nya systemet kan skepparen växla från rattstyrning till joystick i till exempel hamnar för att få mer noggrann hantering av båten. Enligt Suzuki kommer fiskare att uppskatta de precisa kontrollfunktionerna när de till exempel befinner sig över en speciell waypoint.
Optimus 360 har utvecklats för att uppnå högsta säkerhet.

Här finns flera back-up system som gör att systemet fungerar även om någon komponent skulle krångla.

Optimus 360 systemet kommer inom kort att erbjudas för nya båtar med dubbla eller trippelmontage med Suzuki DF300AP, DF250AP, DF200AP, DF175TG eller DF150TG utombordare. De kommer även att erbjudas via Suzukis återförsäljare för den som vill byta ut motorn på en äldre båt.