16 september, 2015

Stor passagerarsuccé för Sjövägen till Nacka

Sjövägen till Nacka väntas slå passagerarrekord under 2015 med runt en halv miljon passagerare. Det visar på att pendelbåtstrafiken är ett populärt och användbar del av kollektivtrafiken och Centerpartiet och Alliansen kommer nu att fortsätta utveckla båttrafiken, säger Lukas Forslund (C), Ordförande för Trafiknämndens Sjötrafikberedning.

Under året har antalet passagerare på Sjövägen ökat med upp till 77 % per månad och förväntas dubblas sedan 2013. Om årets ökning håller i sig så kommer över en halv miljon passagerare att ha åkt med Sjövägen under 2015.

– Vi är glada att Sjövägen är så populär. En halv miljon passagerare visar utan tvivel att pendelbåtstrafiken är ett populärt och användbart trafikslag. Jag är glad att Centerpartiet och Alliansen under året har fattat beslut att utveckla även trafiken i Mälaren, med start med linjen mellan Norr och Söder Mälarstrand nästa år, säger Lukas Forslund (C).

– Att Sjövägen är så populär visar på att vi har gjort rätt vägval när vi satsat på sjötrafiken. Det står bortom allt tvivel att pendelbåtstrafiken är ett trafikslag som har framtiden för sig i en vattennära region som Stockholm, säger Lukas Forslund (C).

– Att vi kan använda hybridteknik även på vattnet visar på att den gröna omställningen går att genomföra för samtliga trafikslag. Centerpartiet vill använda hybridteknik och miljövänliga bränslen på vattnet. Vi kommer fortsätta att satsa på att bygga ut en miljövänlig sjötrafik, säger Lukas Forslund (C).

Landstingets trafikförvaltning har ett pågående arbete med att starta tre nya pendelbåtslinjer i Mälaren, där en linje mellan Norr och Söder Mälarstrand är först ut med trafikstart under 2016.

– När Stockholm växer och stora projekt som Nya Slussen drar igång så är det viktigt med avlastning och alternativa resvägar för att kollektivtrafiken ska fungera smidigt. Centerpartiets och Alliansen arbete för att bygga ut pendelbåtstrafiken är en framtidssatsning som jag är mycket stolt över att ha varit med om att sjösätta, avslutar Lukas Forslund (C).