Trafikverket Färjerederiet är första rederi i världen att erbjuda utbildning i ecoshipping i egen regi. I dag invigdes Färjerederiets ecoshippingcentrum på Vaxholms kastell.
Svensk sjöfart ska bidra till Sveriges miljökvalitetsmål, som innebär att bryta beroendet av fossila bränslen. Detta mål har väglett Trafikverkets färjerederi att utbilda all personal i ecoshipping.
Ecoshipping innebär att manövrera ett fartyg så att förbrukningen av drivmedel och utsläpp av avgaser, kraftigt minskas. Färjerederiet arbetar sedan ett par år med att befälhavare ska tillämpa bränslesnålare körning, och har redan sett resultat. Ett exempel är Gräsöleden i Uppland, där man efter införandet av ecoshipping, minskade den totala bränsleåtgången med 16 procent.
Färjerederiet är pionjär med ett eget centrum för ecoshipping. Träningen genomförs i specialbyggda simulatorer på Vaxholms kastell.
– Nyckeln till minskad negativ miljöpåverkan till sjöss ligger i ökad kunskap, aktiva åtgärder och en ständigt pågående attitydpåverkan. Här kan sjöfarten bidra i större utsträckning än i dag. Färjerederiets satsning på ecoshipping innebär ett stort steg mot ett långsiktigt hållbart samhälle, säger Pia Berglund, vd för redareföreningen Svensk Sjöfart, som förrättade invigningen.
Utbildningen är öppen även för andra rederier och redan före kursstart finns en kö av redare som vill satsa på ecoshipping. Kurserna ges i samarbete med Linnéuniversitetet i Kalmar.
– Ecoshipping är en satsning i linje med Trafikverkets arbete för en bättre miljö. Det ökar sjöfartens attraktivitet. En förhoppning är att den arena Färjerederiet nu erbjuder kan leda vidare till nya idéer och samarbeten inom sjöfartsområdet, som gynnar miljön säger Bo Vikström, ordförande i Färjerederiets internstyrelse.
Färjerederiet bedriver kollektivtrafik till sjöss på 41 färjeleder i hela riket. Man förfogar över 69 fartyg och genomför årligen 22 miljoner persontransporter. 713 personer arbetar med vägfärjetrafiken.