10 september, 2015

True Heading AB beviljas patent

True Heading AB har beviljats ett patent inom AIS-tekniken med potential inom främst militära- och nationella säkerhetsapplikationer.

True Heading har beviljats patent för en metod för att med hög noggrannhet kunna tidsbestämma mottagning av AIS-meddelanden eller andra binärkodade radiomeddelanden.

I korthet handlar patentet om att tidsbestämma när ett radio-meddelande tas emot för att därefter beräkna avståndet till sändaren. Med flera mottagare kan man då bestämma positionen på den aktuella sändaren. Metoden är speciellt användbar för att verifiera att ett fartygs position är den korrekta.

Patentet kommer att lösa en rad olika problem. Det höjer bland annat säkerheten i AIS systemet genom att kunna verifiera positionen på de fartyg som sänder. Med hjälp av den patenterade tekniken kan felaktiga och falska positionssändningar snabbt lokaliseras för åtgärd ihop med andra sensorer.

Detta är en viktig del i kontrollen av AIS-miljön som dagligen tillförs moment som kan störa den och som ur både ett sjösäkerhetsperspektiv och nationell säkerhetsperspektiv måste kunna övervakas.