7 september, 2015

Ny Ibiza klarar norsk gräns med 1 cm

En av de få verkliga nyheterna på den flytande båtmässan i Oslo var denna Ibiza 801 Sport Cab. Båten ”klarar” den norska lagen om flytväst med 1 cm. Ibiza Boats är en av de få båttillverkarna som fortfarande bygger båtar i Norge och det klarar de dessutom att göra med ett positivt resultat.

Ägaren till Ibiza, Helge Duus, är en av kritikerna till den nya lagen om att bära flytväst, som gäller i Norge. Han är tveksam till att sätta gränsen för när besättningen måste ha flytväst vid just 8,0 m. Det är en av anledningarna till att den nya Ibiza 801 Sport Cab är 8,01 m.
Därmed behöver inte besättningen ha flytväst på utan kan själv bestämma om när det behövs.
– Jag har faktiskt så stor tilltro till mina kunder att de själva vet när de ska ta på sig räddningsvästen, säger Helge Duus till dagstidningen Agderposten.
Båten i sig är en blandning av walk around konsolbåt med kojplatser och bowrider. Det är förvånansvärt gott om plats ombord och när den första prototypen väl är helt färdigställd kan detta bli en storsäljare.
På den flytande båtmässan visades Ibiza 801 Sport Cab med en mäktig Yamaha V8 utombordare. Den såldes dock till ett särskilt mässpris på 799 000 kr med en Yamaha 300 hk utombordare, vilket är mycket konkurrenskraftigt.
Info: www.ibizaboats.no