1 september, 2015

Andrea 18 år en av favoriterna vid vindsurfing-SM

På onsdag inleds årets vindsurfing-VM i Kona One-klassen i Brouwersdam, Nederländerna. En av favoriterna är 18-åriga Andrea Holm från Stockholm. Förra året vann hon silver i senior-EM och har varit strax utanför pallen vid de två senaste världsmästerskapen. I Kona-klassen seglar damer och herrar tillsammans och på startlinjen vid VM kommer 70 seglare att rada upp sig.

Redan för två år sedan var Andrea Holm ytterst nära att vinna Kona-VM när det seglades i Quebec, Kanada. Då stoppade en försmädlig tjuvstart henne. Nu hoppas hon på revansch.

– Jag har lärt av misstagen från tidigare år. Nu är jag laddad och redo. I år är det min tur, säger Andrea Holm.

Tidigare i somras vann hon junior-SM i Båstad då hon slog alla killarna. Resten av sommaren har inneburit hård träning ute på Sandhamn i Stockholms skärgård och i Biarritz vid franska Atlantkusten.

– Träningen har varit riktigt bra. Jag har förbättrat mig på alla plan, inte minst hårdvindsseglingen. Guldet i junior-SM känns också bra att ha i ryggen, fortsätter Andrea.

Totalt deltar 70 seglare i årets VM vilket är det tionde mästerskapet i ordningen. Flera tidigare världsmästare från olika vindsurfingklasser kommer att finnas på startlinjen, liksom tidigare olympier.

Förutom Andrea ställer Sverige upp med ett mycket starkt lag. Bland dessa finns Elias Vitell (14 år) från Stockholm som är yngst i hela mästerskapet. Han kom på fjärdeplats vid junior-SM tidigare i somras. I det svenska laget återfinns också åldermannen och dubble världsmästeraren Björn Holm guldmedaljör i VM 2013 och klasstränare för det svenska Kona One-förbundet.

– Vi har haft en målmedveten satsning på våra unga talanger under flera år. Den satsningen börjar nu betala sig, säger Björn Holm.

Kona One är en av världens snabbast växande entypsklasser. Damer och herrar seglar tillsammans och alla har identiska brädor. Segelstorleken avgörs av seglarens vikt för att ge så rättvisa förhållanden vid start som möjligt.

För resultat besök:
Event site: http://konawindsurfworlds.com/
Livetracking: http://konawindsurfworlds.com/tractrac/
Facebook: Kona One and Kona Windsurfing

Foton:
Andrea Holm (Magi Foster)
Elias Vitell (Sailing Båstad)
Brouwersdam (Nick Carter, PWA)