25 augusti, 2015

Köpsugna besökare på årets Öppna Varv på Orust

Öppna Varv på Orust, västkustens största flytande båtmässa, har just avslutats för 20:e året i rad. Det var ett tydligt köpsug bland besökarna.

Mässans främsta kännetecken är den härligt gemytliga stämning som råder, både bland utställare och besökare, för många båtälskare är det årets höjdpunkt! Vädret var exemplariskt vackert i dagarna tre vilket antagligen bidrog till att besökarantalet minskade en aning, det härliga båtlivet lockade nog ännu mer helt enkelt. Totalt beräknas antalet besökare till strax under 20 000.

– Från bryggorna rapporteras det om intresserade och köpsugna besökare, många av utställarna har många ”leads” och bokade provkörningar med sig hem i mässbagaget och en del båtar såldes även direkt på mässan. En trend som även märks bland alla våra medlemmar i branschen är att över hälften säger att de hittills haft en bättre eller mycket bättre säsong än ifjol – som även den var en ökning från föregående år. Vi hoppas att detta kommer att leda till flera nya affärer framöver, säger Patric Borén som är mässansvarig på Sweboat – Båtbranschens Riksförbund.

Årets mässa hade rekordmånga utställare i mässans två hamnar, Ellös och Henån. Totalt visades över 170 nya båtar varav över 20 hade världs -eller Sverigepremiär. Även 100 tillbehör-/tjänsteleverantörer var på plats med en mängd nyheter. Satsningen att få fler att upptäcka båtlivet föll väl ut med över 100 prova-på-turer med motor-, rodd- och segelbåt.

– Vi är mycket nöjda och det var ett fantastiskt väder. Jag hade viss farhåga att det skulle dra ned besökarantalet en hel del, men så blev det inte, säger Magnus Rassy, vd för Hallberg-Rassy.

– Vi hade många besökare, över 20 000. Varenda en av dem riktiga båtmänniskor. Vi hade deltagarrekord i antal båtar med 140 stycken och deltagarrekord i antal tillbehörsutställare med 90 stycken samt många båtar sålda. Bara glada miner och positiva kommentarer från samtliga besökare och andra utställare jag talat med. Vad mer kan man begära?

Nästa Öppna Varv på Orust arrangeras den 26–28 augusti 2016.