15 augusti, 2015

Värmdö i topp efter Allsvenskan i Seglings andra dag

Värmdö Jolleseglare hittade formeln för dagen svåra förhållanden och vann fem av sju seglingar och toppar därmed tabellen. Även hemmalaget Malmö Segelsällskap har haft en bra dag och ligger nu tvåa totalt bara två poäng bakom. Inför den sista dagen av Allsvenskan i Seglings andra deltävling är det väldigt jämnt mellan topplagen.

Den andra deltävlingen av Allsvenskan Segling pågår just nu i Västra Hamnen, Malmö. Resan för att utse Sveriges bästa kappseglingsklubb 2015 fortsätter.

Det ledande laget efter fredagens tre omgångar, Ekolns Segelklubb, hade det lite tyngre idag och halkade ner till en tredje plats i tabellen. Kungliga Svenska Segelsällskapet, som vann den första deltävlingen i Saltsjöbaden i maj, avancerat under dagen och jagar nu topptrion tillsammans med Stockholms 606-Klubb.

Vindarna har kommit ifrån ost och sakta ökat under dagen, på morgonen var det lite lugnare, ca fyra m/s men i slutet på eftermiddagen blev det mer fart och action på båtarna, när molnen drog in över Malmö och banområdet.

Långedrags Segelsällskap, som låg trea igår trivdes bättre med fredagens hårda och byiga vindar och har dykt i resultatlistan till en nionde plats, även om de avslutade dagen med en vinst i dagens jämnaste race där tre båtar gick i mål inom en meter.

Söndagen ska bjuda på liknande väderförhållanden som idag, vindar från ost på mellan fyra och åtta m/s. Förhoppningen är att kunna slutföra hela schemat och därmed alla 15 omgångar.

Via SAP Sailing Analytics kan man följa seglingarna även om man inte har möjlighet att vara på plats vid Scaniaplatsen, Västra Hamnen.

Fakta Allsvenskan
Den första deltävlingen genomfördes i Saltsjöbaden 22–24 maj. På varje deltävling möts alla klubbar ett antal gånger, kappseglingsverktyget är båttypen J/70, en sportbåt med fyra personer ombord.

Det går det att följa varje moment i tävlingen via internet och så kallad tracking, då SAP Sailing Analytics används. Här finns all information om hur varje lag har seglat in i minsta detalj, till stor glädje för de som är väl insatta i seglingens komplexitet.

Vinnarna bland de 18 klubbar som seglar Allsvenskan koras inte bara till Sveriges bästa kappseglingsklubb, man får också en plats i Sailing Champions League, som avgörs på Sardinien i september. Under 2015 kommer det att finnas nationella ligor i minst 13 länder, bland annat i Tyskland (Bundesliga) och USA (Premiere Sailing League).

Tidsschema
Fredag 14 augusti
14.00 – ca 18.00 Kappseglingarna pågår
18.00 – 19.00 Möjlighet att intervjua deltagarna efter dagens seglingar

Lördag 15 augusti
09.00 – ca 18.00 Kappseglingar pågår
18.00 – 19.00 Möjlighet att intervjua deltagarna efter dagens seglingar

Söndag 16 augusti
09.00 – ca 15.00 Kappseglingar pågår
ca 15.30 Prisutdelning
16.00 – 17.00 Möjlighet att intervjua deltagarna efter dagens seglingar

Hitta till Scaniaparken i Västra Hamnen, Malmö
Närmsta gator är Västra Varvsgatan och Riggaregatan, därefter ca 50 m att gå.

Deltävlingar 2015
22 – 24 maj, KSSS, Saltsjöbaden, Stockholm
14 – 16 aug, MSS, Västra Hamnen, Malmö
28 – 30 aug, HjBK/CCYC, Grötö, Göteborgs skärgård

Champions League 2015
17 – 19 sept, Yacht Club Costa Smeralda, Italien

Allsvenska klubbar
Ekerö Båtklubb, EBK
Ekolns Segelklubb, ESK
Göteborgs Kungliga Segelsällskap, GKSS
Halmstads Segelsällskap, HaSS
Hjuviks Båtklubb, HjBK
Kungliga Svenska Segelsällskapet, KSSS
Kullaviks Kanot- och Kappseglingsklubb, KKKK
Lerums Segelsällskap, LeSS
Långedrags Segelsällskap, LdSS
Malmö Segelsällskap, MSS
Oxelösunds Segelsällskap, OXSS
Sotefjordens Segelsällskap, SFSS
Stockholms 606 Klubb, S606K
Strängnäs Segelsällskap, SÄSS
Trälhavets Båtklubb, TÄBK
Värmdö Jolleseglare, VJS
Wikens Båtselskap, WBS
Örnsköldsviks Segelsällskap, ÖSS