14 augusti, 2015

Föräldrars låga kunskap om simning kan vara en livsfara för barn

En ny rapport från Trygg-Hansa och Svenska Livräddningssällskapet visar på bristande kunskap om vattensäkerhet och första hjälpen bland landets föräldrar. Drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland barn i åldern 1-6 år. Under juli månad i år dog fyra barn av drunkning och hittills i augusti har två barn omkommit genom drunkning.

I syfte att kartlägga simkunnighet hos barn och kunskapsnivån hos föräldrar i Sverige har Trygg-Hansa tillsammans med Svenska Livräddningssällskapet gjort en undersökning bland föräldrar med barn i åldern 5-12 år som presenteras i rapporten ”Håll koll i sommar”.

Förra årets varma sommarväder gjorde 2014 till ett av de värsta drunkningsåren på många år. I år har sommaren bjudit på betydligt sämre väder vilket har bidragit till att antalet drunkningar minskat. I augusti blev vädret bättre och hittills har två barn omkommit i drunkningsolyckor denna månad.

Föräldrars bristande uppsikt är en nyckelfaktor vid drunkningsolyckor där barn omkommer.

– Det är oroande att så många som en tredjedel av föräldrarna medger att de, förutom att hålla koll på sina barn, även läser när de är på stranden. Och var femte svarar att de samtidigt kollar på sin mobiltelefon. Drunkning sker fort och man kan som förälder inte släppa sitt badande barn med blicken ens för en kort stund, säger Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert, Trygg-Hansa.

Barn drunknar tyst
Fyra av tio föräldrar kan inte första hjälpen enligt undersökningen, en ytterligare nyckelfaktor om olyckan är framme.

– Undersökningen visar att hälften av föräldrarna tror att barn plaskar eller själva ropar på hjälp om de håller på att drunkna, vilket är en farlig och felaktig föreställning. Barn dör tyst i vatten, säger Anders Wernesten, statistik- och säkerhetsexpert, Svenska Livräddningssällskapet.

Krav på simkunnighet först i årskurs 6
Sedan 2011 är simkunnighetskravet formellt inskrivet i skolans läroplan i ämnet hälsa och idrott. För att få godkänt betyg i årskurs 6ska eleven kunna simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge. Dessutom ska eleven kunna badvett och säkerhet.Simkunnighetsdefinitionen är framtagen av de nordiska livräddningsorganisationerna.

På frågan om i vilken årskurs simkunnighet avkrävs eleven svarar en överhängande majoritet av föräldrarna årskurs 3. Några tror även att det handlar om årskurs 2. Att det är först i årskurs 6 som det i läroplanen finns krav på simkunnighet känner endast ett ytterst fåtal av föräldrarna till.

– Nu går vi ytterligare en solig varm helg till mötes och många svenskar kommer att njuta av sommaren på stranden och vid poolen. Jag vill vädja till alla vuxna att hjälpas åt att hålla koll på barnen i och vid vattnet. Som förälder är det allra bästa att vara tillsammans med barnen hela tiden när de är i vattnet, passa på och lek och ha kul i vattnet med dina barn, säger Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert, Trygg-Hansa.