12 augusti, 2015

Motorbåtar från Frauscher nu med Torqeedo elmotorer

Det är inte bara svenska Nimbus Boats som samarbetar med tyska Torqeedo GmbH om eldrift i motorbåtar. Även den välkända österrikiska båtbyggaren Frauscher Bootswerft GmbH testar en ny båtmodell med Torqeedo Deep Blue propulsion system.

Elmotorn stämmer väldigt väl in i Frauschers båtar, som har slanka och eleganta linjer. Båtarna är modernt designad med en stark känsla av retro.

Torqeedo kommer att förse Frauscher med motorer till företagets elektriska båtar med omedelbar verkan. Deep Blue inombordarmotorer ger upp till 65 kW effekt och används till exempel i den helt nya Frauscher 740 Mirage Air som hade premiär i juli i år.

Frauscher, som har haft ett nära samarbete med Torqeedo vad gäller drift och batteriteknologi sedan 2005, blev imponerade av Torqeedos nya drivsystem. Deep Blue konceptet, som har utvecklats av Torqeedo, ger hög säkerhet enligt de standarder som används i bilindustrin. Det är världens enda högspännings marina drivsystem i serieproduktion. Endast högpresterande lithiumbatterier, som har modifierats för marint bruk, används.

Torqeedo ger nio års garanti på batterikapacitten för lithiumbatterierna. Alla komponenter i Deep Blue systemet är vattensäkrade enligt standarden IP67. Högsta standard används även för övervakning av systemet för att inte riskera några kortslutningar.

– Motorsamarbetet med Torqeedo representerar ett logiskt steg för oss för att uppnå prestanda, effektivitet och säkerhet, säger Stefan Frauscher.

– Våra båtar är byggda för premiumsegmentet och därför gör vi inga kompromisser när vi väljer komponenter. Det finns helt enkelt inte något alternativ för oss annat än Torqeedos Deep Blue när det kommer till helt integrerade och säkra elmotorer på sjön, förklarar Stefan Frauscher.

Tack vare högt vridmoment och effekten på upp till 65 kW ger Deep Blue samma effekt som en motsvarande bensin utombordare på 80 hk. Till skillnad från en båt med diesel- eller bensindrift ger en båt med Deep Blue inga emissioner alls och är därför godkänd även för inlandsfarvatten.

Konceptet med Deep Blue för motorbåtar från Frauscher gäller modellerna 650 Alassio, 680 Lido, 740 Mirage, 740 Mirage Air och 750 St. Tropez.

Info: www.frauscherboats.com