11 augusti, 2015

800 migranter räddade i Medelhavet

Under måndagen deltog Kustbevakningens fartyg KBV 001 i en räddningsoperation tillsammans med italienska marinen och ett irländskt fartyg.

Under måndagens förmiddag påträffades två träbåtar överfyllda med omkring 800 migranter, varav den ena båten bogserade den andra.

Samtliga migranter fördes inledningsvis över till ett italienskt örlogsfartyg med hjälp av bland andra KBV 001:s ribbåtar och andra deltagande enheter. Därefter togs beslut att 417 migranter skulle flyttas över till Kustbevakningens KBV 001.

Överflyttningen gick bra och några timmar senare var migranterna ombord. Av övriga migranter flyttades 100 till ett irländskt fartyg av KBV 001:s ribbåtar men operationen fick avbrytas efter en stund då vädret blev påtagligt sämre och säkerhetsriskerna för stora för migranterna.

KBV 001 beräknas ankomma Italien under onsdag morgon för att lämna av migranterna i hamn för omvårdnad och registering. Hela operationen har gått bra och migranterna är efter omständigheterna vid gott mod och mår bra.

Kustbevakningens fartyg KBV 001 Poseidon har med denna räddning deltagit i 18 sjöräddningar och fört 4 723 personer i säkerhet till Italien. Besättningen ombord består av personal från Kustbevakningen och Polisen. Uppdraget i Operation Triton, som koordineras av Frontex, sträcker sig från 1 juni till 31 augusti.

Foto: Kustbevakningen.