14 juli, 2015

Livräddardagen 17 juli, se hur proffsen agerar

Sex av tio anser att det under badsäsong bör finnas badvakter/livräddare på offentliga badplatser vid sjöar och hav. En del av Svenska Livräddningssällskapets verksamhet är att bevaka stränderna runt om i Sverige. För att visa hur våra livräddare arbetar och vilken otroligt viktig insats de gör, anordnar vi Livräddardagen den 17 juli. Där får besökarna träffa livräddare, se uppvisningar och en rad olika aktiviteter.

Nytt för i år är att Livräddardagen, utöver Tylösand, även anordnas på stränderna i Skanör-Falsterbo, Malmö, Göteborg, Ängelholm och på Tofta. Under Livräddardagen får besökarna se hur livräddarna arbetar och lära sig mer om bad- och båtvett. Många stränder samarbetar även med räddningstjänsten eller sjöräddningen och exempel på hur det går till när olyckan är framme kommer att demonstreras.

-Vi är oerhört stolta och tacksamma över våra livräddare. De är väldigt kompetenta och erfarna och har ett genuint engagemang i sin roll som livräddare. Att vara livräddare är att göra skillnad i människors liv, det kan på ett ögonblick handla om liv eller dör och då krävs handlingskraft, kunskap och mod. Livräddardagen brukar vara mycket uppskattad och välbesökt och därför har vi i år valt att utöka arrangemanget till flera av våra bevakade stränder, säger Svenska Livräddningssällskapets Generalsekreterare Karin Brand.

Att vara livräddare är ett yrke och Svenska Livräddningssällskapet utbildar årligen ett 30-tal Havslivräddare och över 130 Poollivräddare, men det behövs fler! Havslivräddarna möter du på stranden under sommaren, de finns främst där för att kunna agera vid drunkningstillbud och skapa trygghet på stranden. De hjälper även till med att plåstra om skrubbsår och getingstick, ta hand om personer med solsting eller andra åkommor samt kan leta efter bortsprungna barn.I simhallen möter du Poollivräddare som kan hantera olyckstillbud i bassäng.

Enligt en undersökning från 2014* så vill 6 av 10 ha badvakter/livräddare på våra offentliga badplatser. I Sverige finns 96000 sjöar och 2500 km strandremsa och idag finns enbart livräddare på 5 platser. Svenska Livräddningssällskapet arbetar aktivt för att försöka få mer resurser och kunna utveckla bevakningsverksamheten runt om i hela Sverige. Just nu pågår t ex arbetet med att bygga upp bevakning i Göteborg.