Succé för nya versionen av Badplatsen som visar kvaliteten på badvatten. Här kan du enkelt se hur landets badplatser klassas.
– Vi lanserade den nya versionen för två veckor sedan och har märkt ett väldigt stort intresse, både från allmänheten och medier. Vi har haft rekord i antalet besök på vår hemsida, mer än dubbelt så många som normalt, säger Bertil Håkansson på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
Badplatsen har funnits i flera år och låg tidigare på Folkhälsomyndighetens hemsida. I och med flytten till Havs- och vattenmyndighetens hemsida har den fått nytt utseende och nya funktioner, bland annat en kartfunktion om hur du hittar till de olika badplatserna. Nytt för i år är också att webbplatsen är mobilanpassad och mer lättanvänd
-Via Badplatsen går det att få reda på vattenkvaliteten vid cirka 2 500 badplatser, bland annat om det är problem med alger eller föroreningar, säger Bertil Håkansson, chef för enheten för miljöövervakning på HaV.
– Det är väldigt roligt att vi fått så bra respons för nya Badplatsen. Det visar också hur viktig den här sortens information är för människor.
Badvatten som innehåller tarmbakterier kan leda till maginfektioner, algblomning kan ibland avge giftiga ämnen. Därför kontrolleras vattenkvaliteten vid Sveriges badplatser regelbundet sedan flera år tillbaka. Kommunerna ansvarar för provtagningen och rapporterar in sina resultat till Badplatsen där de sedan blir tillgängliga för allmänheten. Kommunerna lägger även in information om vilken temperatur det var i vattnet vid senaste provtillfället samt om det funnits problem med vattenkvaliteten tidigare år.
Enligt EU:s badvattendirektiv ska alla större bad ha åtminstone ”tillfredsställande” kvalitet senast vid slutet av 2015 års badsäsong. Om badvattenkvaliteten bedöms vara dålig eller om badet utsatts för en kortvarig förorening ska det finnas en skylt som avråder från bad.
– På Badplatsen går det även att se hur mindre badplatser klassificeras utifrån HaV:s och Folkhälsomyndighetens bedömning. Via kartan klickar du dig lätt fram till rätt badplats eller så går det att söka på namnet, säger Bertil Håkansson.
EU-baden omfattas av bestämmelserna i Badvattenförordningen och Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter. Ansvaret för bassängbadens vattenkvalitet ligger numera hos Folkhälsomyndigheten som övertagit ansvaret från Socialstyrelsen. Varje år publicerar EU-kommissionen och Europeiska miljöbyrån (EEA) en rapport över EU:s badvatten.
Info: https://www.havochvatten.se/hav/fiske–fritid/badvatten.html
Källa och foto: HaV.