30 juni, 2015

Långväga finbesök på Käringön

Käringön i Bohuslän har haft besök av den amerikanska segelbåten Golden Eye från Manchester by the sea , Boston.

En Hinkley 42 som korsade Atlanten 2010 och sedan dess seglat runt i norra Europa, Norska Svalbard har besökts, Findland, Skottland etc. Årets seglats har varit svenska västkusten nu på väg mot Tyskland och Kielkanalen sen Holland och upp till Köpenhamn där hon vinterförvas.

Skipperrollen ombord delas mellan Ernest L Godshalk och Ann Noble-Kiley.

Ernest är ordförande i den amerikanska Yacht Klubben North American Station(NAS) – som är de nordiska kungliga segelklubbarnas (KSSS, GKSS, KNS, KDY och NYC), amerikanska utpost.

Golden Eyes segling på svenska västkusten har varit en provsegling av den rutt som NAS eskadersegling skall ta 2017, då 20 amerikanska NAS båtar samlas i Göteborg för att segla upp till Koster och tillbaka.. Eskadern kommer ledas av den svenska båten S/Y PENÉLOPE, och planeras besöka Käringön 30/6-2017.

Namnet Golden Eye är inte från en James Bond film, utan kommer från den grekiska mytologin. Golden Eye var namnet på den stjärna som ledsagade Kung Odysseus tillbaka från det långa kriget hem till sin hustru och drottning PENÉLOPE.

S/Y PENÉNELOPE från Käringön som skall vara svensk eskaderledare2017
Denna historia börjar på Käringön 1970
Året 1970 bestämmer sig Bengt Fraenkel på Käringön att införskaffa en vid tiden stor ljusblå Swan båt. Bengt ville både kunna segla långt och bo bekvämt på båten. Båten ankrades upp vid en boj utanför gamla hamnen på Käringön. Han döpte henne till PENÉLOPE efter Kung Odysseus av Ithakas hustru, ur Illiaden och Odyssén. Bengt sålde sitt hus på Käringön och flyttade i praktiken mer eller mindre in i båten vid bojen. Många var de goda vänner på ön som gjorde honom sällskap både vid bojen i glatt umgänge med sång och vin och på otaliga seglingar. Både Bengt och flera av hans besättningsmän har lämnat oss men en av de yngsta i besättningen från Käringön, Michael Luft, är fortfarande en del av besättningen och har många minnen av Bengt

Text och foto: Gunnar Arwidson.

Foto 1 Golden Eye från Manchester by the sea , Boston.
Foto 2 Högra båten Golden Eye och den vänstra två mastade är Käringöbåten S/Y PENÉLOPE
Foto 4 Skipperrollen ombord delas mellan Ernest L Godshalk och Ann Noble-Kiley
Foto 7 Den amerikanska segelbåten Golden Eye från Manchester by the sea , Boston. Foto S Holmberg
Foto IMG 7555 Två mastade Svanbåten S/Y PENÉLOPE