3 april, 2025

Oklart hur USA:s tariffer påverkar båtbranschen

De tullar som USA nu inför slår även mot båtbranschen. Framför allt riskerar amerikanska båtmotorer att bli betydligt dyrare om och när tullarna får effekt.

De flesta båtar som säljs i Sverige är tillverkade i landet eller i länder som Polen och Finland. En del större motorbåtar kommer från Storbritannien och några amerikanska tillverkare har båtproduktion i Portugal. Det betyder att en stor del av båtförsäljningen inte påverkas.

Däremot importeras det en del båtar och båtutrustning från USA. Hur dessa produktgrupper kommer att påverkas är inte helt klart, men troligen blir det rejäla påslag.

Regeringen i USA tillkännagav i går ”ömsesidiga tullar” på import av EU-produkter på nivån 20 %. Därmed bör det vara den nivån som gäller för påslag på produkter från USA.

European Boating Industry (EBI) säger så här om USA:s ömsesidiga tariffer:

”European Boating Industry (EBI) motsätter sig starkt tariffer och understryker de potentiella riskerna för företag på båda sidor om Atlanten och hela värdekedjan. Båtbranschen är globalt integrerad och Nordamerika och Europa är de största marknaderna. Tariffer stör företag, hindrar ekonomisk tillväxt och äventyrar jobb, särskilt för små och medelstora företag (SMF) som utgör stommen i båtbranschen.

Vi välkomnar EU:s mål att nå en förhandlingslösning med USA och EBI är redo att bidra med förslag för att förbättra fritidsbåtbranschens ömsesidiga framgång. Ett permanent avskaffande av tullar skulle stödja ekonomisk tillväxt, jobb och investeringar på båda sidor om Atlanten.

EBI är i ständig dialog med EU-institutionerna. Fritidsbåtsbranschen, ”Made In Europé”, består av över 32 000 företag och sysselsätter direkt över 280 000 personer. Över 96 % av företagen i sektorn är små och medelstora företag.”

– Just nu får vi bara avvakta och se vad det leder till för Sverige och Europa och de facto vad det kan leda till för båtbranschen i försämrade villkor för export och import, säger Mats Eriksson, vd för Sweboat, Båtbranschens Riksförbund.

En del svenska båttillverkare kommer på sikt att påverkas av tullarna.

– Kortsiktig betyder det inte så mycket för Hallberg-Rassy för redan lagda amerikanska ordrar. Men mer långsiktigt har det aldrig varit något bra med handelshinder, i synnerhet inte så här stora. Det blir som en våt filt som lägger sig över hela världsekonomin, säger Magnus Rassy, vd för Hallberg-Rassy Varvs AB.

– Våra kunder får det svårare att tjäna pengar att köpa båt för, och det gäller hela världen. Det kommer också att styra kunders beteenden att amerikanska köpare kommer att använda sina båtar någon annanstans än i USA, till exempel i Medelhavet. Det i sin tur kommer att göra det väldigt svårt för Hallberg-Rassy att kunna låna in aktuella kundbåtar för att visa på mässor i USA.