16 januari, 2025

Vasamuseet och Vrak i poddsamarbete med Anders Lundin om maritima äventyr

Hör om vikingaskeppet som blev 38 krigares grav och därmed ändrar vikingarnas historia. Möt grevinnan på Ängsö som sålde ek till bygget av skeppet Vasa och hennes systerskepp Äpplet.

Vad hände egentligen med den skrålande besättningen som valde att gå på krogen istället för att sitta vakt – vilket ledde till att ett skepp brinner upp?

Det är några exempel på vad lyssnarna kommer att få höra i podden Folkets historia under våren 2025. Tillsammans med forskare, marinarkeologer och andra experter från Vasamuseet och Vrak – museum of wrecks berättar Anders Lundin om skepp som förlist och skatter som gått till botten, liksom människoöden ur den maritima historien.

– Vasa är så mycket mer än bara ett skepp. Vi tycker det är angeläget att få berätta om människorna som var ombord och andra historier som hittills inte är så kända. Nu ändrar vi på det, säger Jenny Lind, museichef på Vasamuseet.

Först ut 15 januari var den dramatiska berättelsen om det mytomspunna skeppet Resande man och om hur det gick till när skeppet förliste vid Landsort i Stockholms södra skärgård.

– På Vrak möter du Resande Man i form av en utställning. I podden kan vi berätta ännu mer om skeppet som gick under i Stockholms skärgård under en storm år 1660. Tillsammans med Anders Lundin och Folkets Historia kommer vi förmedla många historier om människorna som haft Östersjön som levebröd, sjöväg, slagfält – och grav, säger Odd Johansen, museichef på Vrak.

I poddavsnitten, som är tolv till antalet, får lyssnarna dessutom följa med på Salmeskeppen under vikingatiden, liksom delta i brottsutredningen som följde efter att Vasa sjönk.

– Det ska bli otroligt spännande att få djupdyka i vår gemensamma historia med experter som verkligen kan sin sak Jag har rest till många platser under mitt liv, men det mest lockande är historierna som vilar några kilometer från mitt hem, säger programledaren Anders Lundin.

 

Anders Lundin på båt i Stockholms skärgård. Fotograf/Källa: Hildurs.