18 december, 2024

Boot Düsseldorf 2025 – ”Hotspot för motorbåtsälskare”

Den 18 januari öppnas dörrarna för nio dagars boot Düsseldorf 2025. Sju av de 16 mässhallarna är fyllda med alla typer och storlekar av motorer, motorer och båtar.

Boot Düsseldorf bjuder som alltid på en lång rad världspremiärer av nya båtar. Besökarna kan se premiärer i alla kategorier – från daycruisers och RIB-båtar till superbåtar och lyxyachter. Här nedan listar vi några av de mest intressanta premiärerna.

Bayliner Boats håller fortfarande tyst om detaljerna i den globala första av Bayliner C21 innan boot Düsseldorf. Den modell som visas offentligt för första gången i januari 2025 blir efterträdaren till Bayliner VR5 Cuddy. Förkortningen “Cuddy” står för kabinversionen av en liten, kompakt sportbåt. Detta tyder på att Bayliner C21 också kommer med en hytt för att sova ombord på helgresor.

Chris Craft Sportster 25 utstrålar klassisk Miami-Vice-känsla vid första anblicken. I typisk Chris-Craft-stil har den teakdetaljer och läderlindad ratt i rostfritt stål. Ett hi-fi-system med sex JL-högtalare och en subwoofer förbättrar upplevelsen ombord.

Det spanska varvet De Antonio D29 visar ett koncept där utombordarna döljs i ett fack. Det minskar ljudnivån samtidigt som utombordare är lättare att komma åt för service och underhåll. Denna walkaroundbåt mäter åtta meter och har ett specialdesignat undervattensskrov som gör att den kan få ut maximalt av motorerna på 300–400 hk.

Hwila 25 tender från Sverige ser ut som om en klassisk racingyacht från 1900-talet, men är modern i alla avseenden. Båten, som byggs i Sverige, finns med elmotor eller förbränningsmotor. E-versionen drivs av en Mercury-Avator utombordare med ett Mercury Powercenter. Upp till fyra batterier lagrar 5,4 kWh vardera. En Mercury-utombordare på 20 hk är planerad för den andra versionen. Det ger en toppfart på 14,9 knop.

Interboat Intender 850 är en öppen båt för enkla dagsturer. Inredningen omfattar kompressorkyl, skafferi och toalett samt Biminitopp akteröver och sprayhood. Den finns med 42–250 hk motorer och når en toppfart på 27 knop. Interboat erbjuder också en 7,2 kW elmotor. Som alla Interboat-modeller är Intender 850 handbyggd på varvet i Zwartsluis.

Med Jeanneau Cap Camarat 10.5 WA har det franska varvet valt en ny väg inom båtdesign: denna eleganta daycruiser skiljer sig tydligt från de kompakta sportbåtarna med en fransk stil som lanserats tidigare. Med sin T-top påminner Cap Camarat 10.5 WA ganska mycket om amerikanska förebilder, vilket förstärks av att båten har en kraftfull utombordare.

Amerikanska Sea Ray förstärker sitt engagemang i Europa genom att fira lanseringen av sin wakeboardbåt Sea Ray SDX 270 Surf. Den är byggd i Europa och är helt inriktad på wake. Sea Rays NextWave-system innebär en speciell akterspegel och repeterbara, ridbara vågor för wake-surfing. Den 8,30 m långa daycruisern har en Mercury-motor på 350 hk.

Virtue V10 Cabin handlar om hastighet. Virtue V10 är en kompromisslös motorbåt. En riktig sportbåt med betoning på prestanda. Hon har bekväma säten och vindruta men saknar kompromisser – varken för en familjebåt eller en weekendresa. Topphastigheten är över 50 knop med två 300 hk motorer i aktern.

Det ungerska varvet Stickl har varit mycket framgångsrikt med att bygga öppna eldrivna båtar för inre vattenvägar. Deras senaste modell Stickl E-njoy 800 kombinerar design för undervattensskrovet med lekfulla linjer. Stickl designat två skrov för båten som är på 8 m, ett för hastigheter upp till 6 knop med en liten motor och ett för en toppfart på 27 knop med en 100 kW motor.

En RIB kan vara en enkel “arbetshäst” – eller ett värdigt tillbehör för en superyacht. Tre år efter att ha lanserat sitt förstklassiga anbud EvoJet 70 presenterar Williams en eldriven versionen, Williams Electric EvoJet 70e. Batterier och motor kommer från Formel E racing, Williams Advanced Engineering och Mercedes dotterbolag YASA Motors. Det finns plats för 13 personer på den 7 meter långa båten och gott om stuvutrymme.

Polskt hantverk och italiensk design kombineras i den 12,80 m långa Cobra Campione 41. Designen kommer från Studio Ferragni Progetti vars linjer finns på olika båtar – från RIB till superyachter. Cobra lanserade sina Campione-modeller 2024. Båten har tre kabiner med separata badrum.

15-metersbåten Elling E4 bygger på traditionella linjer. Det CE-certifierade skrovet är inte tillverkat i kolfiber och lika robust som en livbåt. Med motorer på 180 hk till 600 hk är E4 lämpad för både inre vattenvägar och öppet hav. Vid 18 knop är det tystare i sittbrunnen än i en modern bil i 100 km/h. Med en skjutlucka i taket öppnas sittbrunnen mot solen medan dagsljuset strömmar in den nedre salongen från styrhyttens fönster. Träbeklädnad dominerar interiören i linje med den klassiska siluetten. Man kan välja mellan mahogny, körsbär eller ask.

Franska Catana Group ser tillbaka på över 40 års erfarenhet av cruisingkatamaraner. Deras Power-Cat YOT 41 utnyttjar detta kunnande till fullo. De speciellt böjda skroven ger högre hastigheter trots ökad stabilitet medan däckslayouten med höga fribord och ett rymligt akterdäck förenar säkerhet med lyxig komfort. Med de två sidovingarna öppna spänner cockpitområdet över imponerande 25 kvm.

Med sina slanka överbyggnader, imponerande T-topp över flybridge och vertikala båge gör Cranchi Sessantadue 62 fluga ett självsäkert intryck redan vid första anblicken. Salongen och akterdäcket har glasdörrar och teakbeklädnad, vilket ger en fin ”verandazon”. Under däck fyra hytter med eget badrum sover sju. Intill akterhytten med separat sällskapsväg finns garaget för jolle och vattenleksaker. Det finns plats för upp till 16 personer i aktern och fören samt på flybridge. Två Volvo Penta D13 IPS 1350 med 1 000 hk vardera accelererar den 20 m långa yachten upp till en toppfart på 28,8 knop.

Med Nimbus 495 Fly har det svenska varvet tagit steget in i lyxsegmentet. Det är en vidareutveckling av Nimbus välkända Coupé cruiser-serien. Båten är utrustad med Volvo Penta D6-motorer som levererar 480 hk vardera med IPS 650.

Frauscher x Porsche 850 Fantom är resultatet av ett samarbete mellan den österrikiska båtbyggaren Frauscher och biltillverkaren Porsche. Resultatet av deras samarbete blev en elektrisk båt i en klass för sig – med otrolig dragkraft och begränsad till en exklusiv upplaga av 25 båtar. Grunden är Frauschers beprövade modell Fantom medan mycket annat kommer från Porsche Macan. 2025 går detta samarbete in i sin andra omgång: efter den öppna daycruiser 850 Fantom Air kommer Frauscher x Porsche 850 Fantom – en klassisk “runabout”, dvs båt med stängt fördäck och hytt. Den nya sportbåten har också den helelektriska drivningen av Porsche Macan Turbo. Både 8,67 m långa och 2,49 m breda e-fartyg får poäng med imponerande acceleration, sportig dragkraft, överlägsen prestanda, tidlös design och lyxig inredning.

Norska Nordkapp är specialiserade på snabba pendlingsbåtar med eller utan stängda styrhytter. Med Nordkapp Coupe 780 avrundar de sin kabinbåtsserie med en mindre båt. Den 7,80 m långa båten är lika minimalistisk som högkvalitativ. Sittbrunnen är utrustad med panoramafönster och stötdämpande sätesfjädring. Tack vare en skjutdörr mot aktern, vikdörr mot fören och ett fällbart tak kan styrhytten ventileras på sommaren. Gardiner filtrerar solljuset. Alla sittbänkar går att fälla upp.

Det brasilianska varvet Schaefer Yachts har tänkt stort i årtionden. Deras lyxiga modeller är upp till 25 m långa. Med 13,60 m rankas Schaefer V44 i den kompakta delen av sitt sortiment. Trots sin kompromisslösa V-form har hon sovplatser för fyra.

Sterk 31 Sport / Supersport är en snabb weekender som kom som en stor överraskning på förra årets Düsseldorfmässa och nu finns det två versioner till. Sterk 31 Supersport och Sterk 31 Sport tar den höga prestandan i detta tysk-spanska joint venture till nästa nivå. Den högsta hastigheten för supermotorbåten tillverkad i Tyskland 112 km/h.

Även något bra kan fortfarande förbättras. Därför optimerade Williams Sportjet 460. 4,60 m RIB har fått en genomgripande ansiktslyftning vad gäller ergonomi och estetik. Vid en toppfart på 48 knop är uppfällbara fotstöd för akterbänken en betryggande egenskap. Tack vare iDF-tekniken kan jetframdrivningssystemet hållas fritt från avlagringar via fjärrkontroll. Den utökade akterplattformen gör ombordstigningen enkel.

Inträdesbiljetter till mässan online i Ticketshop

Fackbesöksbiljetten, som redan ger tillträde till mässan och fackbesöksloungen från kl. 9.30, är ​​tillgänglig för 26,00 € online. För all information om att resa med bil, flyg eller tåg samt om Düsseldorf-biljetten, gå till https://www.boot.de/de/Besuchen/Vorbereitung/Anreise .