28 oktober, 2024

Stockholms första mobila snabbladdare för elbåtar

Borlänge-baserade Soltechbolaget E-Mobility har utvecklat och installerat Stockholms första mobila snabbladdare för elbåtar. Laddaren, som har en effekt om 200 kW, är placerad nedanför Stadshuset i centrala Stockholm. Laddaren är främst avsedd att ladda Candela och Region Stockholms bärplansfärja som ska gå i pendeltrafik mellan Ekerö och Stadshuset med start i slutet av oktober.

Pressmeddelande:

E-Mobility är Soltechkoncernens bolag med specialistkompetens inom storskaliga installationer för elbilsladdning och högeffektiv laddinfrastruktur. Nu har bolaget utvecklat och installerat en mobil snabbladdstation åt elbåtsföretaget Candela. Snabbladdaren har en effekt om 200 kW och är flyttbar, för att kunna möta framtida eller säsongsbetonade behov.

I takt med ökad elektrifiering av sjöfarten ser bolagets vd Martin Götesson en växande efterfråga på den här typen av mobila laddstationer Både i Sverige och internationellt.

– Vi är mycket stolta över att få installerat den här mobila snabbladdstationen åt Candela. Det är en unik installation som skapar en flexibel och kraftfull laddlösning för framtidens sjöfart. Tidigare har vi utvecklat laddinfrastruktur för personfordon, lastbilar och gruvmaskiner och nu tar vi steget ut till sjöss. Med den ökande elektrifieringen av både privat och kommersiell sjöfart ser vi en stor potential för våra mobila och skalbara snabbladdare framöver, säger Martin Götesson, vd på E-Mobility.

– E-mobilitys flexibla lösningar för mobila laddstationer passade oss utmärkt under vårt pilotprojekt. Deras produkt gjorde det möjligt för oss att möta våra behov på ett effektivt sätt, säger Martin Reher, strategisk projektinköpare på Candela.