25 oktober, 2024

Volvo Penta utökar Assisted Docking

Sedan lanseringen av Volvo Penta IPS (Inboard Performance System) 2021 har Volvo Penta Assisted Docking-systemet haft ett högt anseende för att förenkla hanteringen av båtar. Från och med 2025 utökas tekniken till båtar som drivs av DPI-sterndrives.

Volvo Pentas Assisted Docking-system är en innovation inom semiautomatisk hantering av båtar. Systemet ger båtägare både ökad kontroll och precision vid tilläggning.

Nu utökas utbudet till båtar installerade med DPI sterndrives, som därmed får samma fördelar. Volvo Penta DPI introducerades 2019 och är känt för sina mjuka växlingar och enkla hantering. Det har en hydraulisk koppling för tysta, exakta växlingar och dubbla motroterande propellrar för förbättrad acceleration och manövrerbarhet. Genom att integrera Assisted Docking även i denna plattform förbättrar Volvo Penta kapaciteten och precisionen ytterligare.

Assisted Docking-systemet gjordes ursprungligen för Volvo Penta IPS-drivlinor. Det ger kaptenen bättre kontroll vid tilläggningar genom att automatisera flera funktioner, kompensera för dynamiska variabler såsom vind och ström och hjälpa så att fartyget håller sig på avsedd kurs. Det integrerar sömlöst de avancerade sensorerna i Volvo Pentas GPS-baserade Dynamic Positioning System (DPS).

Assisterad dockning möjliggör bland annat rak sidledes förflyttning utan manuell kompensation. Med hjälp av DPS känner systemet till båtens exakta position och kurs. Tryck joysticken framåt, och systemet lägger ut en rak bana som båten följer, och finjusterar kontinuerligt styrning och dragkraft för att hålla kursen.

Assisted Docking-systemet är kompatibelt med alla Volvo Penta DPI-enheter. En del båtar kan också välja en eftermonteringsuppgradering, vilket gör att befintliga inställningar kan dra nytta av tekniken. Kunder bör dock rådfråga en auktoriserad Volvo Penta-återförsäljare för att bedöma kompatibiliteten, beroende på varje båts specifika konfiguration.

För att lyfta fram detta framsteg har Volvo Penta samarbetat med Nimbus T11 som drivs av ett Twin D4-320 DPI-paket. De visar upp systemets kapacitet i en äventyrsfilm inspelad i Kroatien, med den 22-åriga bergsklättraren Britta-Kajsa Mårtensson mot Adriatiska havets bakgrund.

Världspremiären av Assisted Docking för DPI-enheter kommer att äga rum på Fort Lauderdale International Boat Show 2024, 30 oktober – 3 november.

Leverans av Assisted Docking för DPI är planerad att påbörjas under första kvartalet 2025.