25 oktober, 2024

Vikingarna kommer till Vrak

Vikingatidens början dateras ofta till år 793 då norska vikingar plundrade klostret i Lindisfarne, England. Men arkeologiska fynd från skeppsbegravningar från Salme på ön Ösel i Estland visar att vikingar från det som idag är Sverige gjorde väpnade expeditioner till Baltikum redan före slutet av 700-talet.

Pressmeddelande:

Våren 2025 kommer utställningen ”Vikingar före vikingarna”, som producerats av Saaremaa Museum i Estland, att resa över Östersjön för att visas på museet Vrak i Stockholm.

Vi är väldigt glada att på Vrak få möjlighet att visa denna spännande utställning om de allra första vikingarna, säger Odd Johansen som är museichef på Vrak – Museum of Wrecks.

Någon gång för cirka 1 300 år sedan ägde ett blodigt slag rum i Estland. På ön Ösel, nära den nuvarande byn Salme, begravdes över 40 stupade skandinaviska krigare tillsammans med sina vapen och annan utrustning i två fartyg på havsstranden. Salme är den äldsta kända begravningsplatsen för ett vikingatida krigsband i världen.

Utställningen slog besöksrekord i Estland och när den nu kommer till Stockholm ges möjlighet att bekanta sig med århundradets mest extraordinära fynd, som redan har förändrat och säkert kommer att fortsätta förändra vår förståelse av vikingatiden, säger Priit Kivi som är ledamot i styrelsen för Saaremaa Museum.

Tack vare Salmefyndet har vi fått en helt ny insikt i de tidigaste vikingarna – vilka männen var, vilka fartyg de använde på sina expeditioner, vilken utrustning de tog med sig, hur de slogs och hur de begravde sina döda.

Salmefartygen är också en viktig källa till skeppsbyggeriets historia. Det mindre skeppet har rotts, men det större Salmeskeppet har även kunnat seglas. Det utgör därmed det äldsta kända nordiska segelfartyget.

Utställningen ”Vikingar före vikingarna” är producerad av Saaremaa Museum i Estland. Biljettförsäljningen och öppningen på Vrak – Museum of Wrecks sker våren 2025.