22 oktober, 2024

Tre häktade för båtmotorstölder – växelhusliga igång runt Stockholm

Tre personer häktades misstänkta för båtmotorstölder efter polistillslag i början av oktober. Det var efter ett längre utredningsarbete som polistillslag genomfördes kring Mälaren på fredagskvällen 11 oktober. I samband med arbetet greps tre män mellan 25 och 50 år i Stockholms län och Uppsala län. I samband med tillslagen gjordes även ett flertal beslag, bland annat av båtmotorer.

De tre männen anhölls efter kontakt med åklagare och på tisdagen hade samtliga häktats misstänkta för grovt häleri och grov stöld. De misstänks ha stulit hela båtar och plockat av motorerna från dessa på andra platser. Totalt är de i nuläget misstänkta i fem ärenden. Den senaste tiden har ett flertal båtmotorstölder skett i region Mitt.

En liga med båtmotortjuvar som jobbar från vattnet härjar i och runt Stockholm. Flera platser har redan fått påhälsning så det gäller för båtägare att hålla ögonen öppna.

Polisen och Larmtjänst har varit ute och informerat båtägare bland annat på Värmdö. Problemet med den här tjuvligan, som troligen är internationell, är betydligt större än bara Värmdö. Här är de platser som har fått påhälsning hittills:

  • Lidingö.
  • Djurgården.
  • Värmdö.
  • Stallarholmen Ringsö.
  • Västerås.

Enligt Båtlivs källor handlar det om skickliga tjuvar som stjäl både från båtar och motorer. Främst är det dock växelhus som de har siktat in sig på. Enbart på Stallarholmen Ringsö drabbades ett tiotal båtar och motorer.

Tjuvarna är utstuderat duktiga och kan stjäla flera växelhus på samma ställen utan att lämna några skador. Växelhusen är dyra att ersätta och de saknar fullkomligt identitet om man inte har gjort en identitetsförstärkning som till exempel Securmark, något som behövs för att det ska gå att spåra godset över huvud taget.