17 oktober, 2024

Ett paradis för seglare

ANNONS FRÅN KROATISKA TURISTBYRÅN

Segling, Foto: Julien Duval

Kroatien erbjuder med sin kuststräcka på ca 6000 kilometer ett fridfullt azurblått hav med en fantastiskt vacker skärgård.
Här kan du njuta av segling, motorbåtsfärder eller fiske. Hyr din båt med eller utan skeppare, gå på en seglingskurs eller ta dig ut med en av alla turbåtar som utgår från de moderna marinorna.

Några tips på färdmål att besöka:

Kornati Nationalpark, Foto: Julien Duval

Kornati
Skärgården här består av 150 öar och holmar, där de flesta ligger i den vackra Kornati Nationalpark som ofta kallas Den vackraste labyrinten i havet.
I det karga månlandskapet har människa och natur levt i harmoni genom årtusenden.
Här finns många sevärdheter såsom Illyriska bosättningar, en Romersk fiskdamm, Fästning Tureta och en kyrka där sjöfarare genom tiderna sökt skydd vid dåligt väder.

Ön Rab, Foto: Julien Duval

Ön Rab
Ön kallas för “den lyckliga ön”, kanske tack vare dess vackra stränder och rika kulturarv. Här hålls årligen den äldsta och största medeltida festivalen, Rabska Fiera.
Den här pittoreska ön är full av kontraster: Vassa stenklippor på den östra sidan, vackra stränder, bergsmassiv där macchia växer och praktfulla ekskogar.
Här finns även staden Rab och ett flertal byar.
Njut av kulturen, de vackra landskapen, promenader och lyckan här som smittar av sig.

Zlatni Rat, Ön Brač, Foto: Aleksandar Gospić

Ön Brač
Ön är den högsta och den tredje största i Adriatiska havet och en riktig mikro-kontinent med ett kulturellt och historiskt arv blandat med en fantastisk natur och magiskt vackra stränder.
Zlatni Rat i Bol är väl värt ett besök. Stranden är en av de mest kända landmärkena för hela Kroatiens kustlinje. Som en lång hand sträcker den sig nästan tusen meter ut i vattnet, som kristallklart skiftar i en mängd nyanser. Stranden byter också skepnad och formar sig efter vinden, strömmarna och vågorna.

Ön Vis, Foto: Aleksandar Gospić

Ön Vis
Vis ligger långt från fastlandet. Tack vare den vackra naturen samt det isolerade läget är det ett av de mest populära färdmålen i Adriatiska havet.
Ön var tidigare en militärbas, men har blivit mer känd på senare år tack vare att den figurerar i Mamma Mia.
Ön fångar dig med sin enkelhet, rika historia och makalösa vikar. Ett besök i de pittoreska städerna Vis och Komiža är ett måste, liksom den blå grottan, Blue Grotto.

Ön Lošinj, Foto: Sandro Tariba, Kvarner Turistbyrå

Ön Lošinj
Tack vare sitt gynnsamma klimat, rika biologiska mångfald och långa tradition av hälsoturism, är Lošinj också känd som livskraftens ö.
Andas in havets doft eller besök de täta pinjeskogarna. Här växer också ett flertal medelhavskryddor.
Cykla på de många vackra cykelspåren och njut av de romantiska solnedgångarna.
I Lošinj är delfiner en vanlig syn, och här kan du till och med adoptera en delfin.

Ön Dugi Otok, Foto: Julien Duval

Ön Dugi Otok
I Zadarskärgården hittar du den vackra ön Dugi Otok, fylld med spännande kontraster och motsägelser. Här kraschar vågorna obarmhärtigt mot klipporna som når upp till 160 meter över havsnivån, men kontrasten är stor. Den skyddade bukten Telašćica och Mir-salinsjön är så lugna och fridfulla att det är lätt att koppla av.
På nordsidan finner du den berömda stranden Sakarun, men också Veli Rat, den högsta fyren i Adriatiska havet. Här kan du ta romantiska bilder och njuta av de vackra vyerna.
I Dugi Otok finns det 12 små byar, alla med traditionella festligheter som du kan besöka.

Kosirina, Ön Murter, Foto: Aleksandar Gospić

Ön Murter
Ön Murter är en vacker ö belägen i Šibenik-arkipelagen i Kroatien. Den ligger nära öarna i Kornati-nationalparken och är känd för sina fantastiska stränder och natursköna miljöer. Murter är förbundet med fastlandet genom en bro nära byn Tisno, vilket gör den lättillgänglig för både turister och lokalbefolkning. Murter har en rik kulturhistorik och är känt för sina traditionella skeppsbyggarfärdigheter, som har gått i arv genom generationer. Ön erbjuder ett brett utbud av sevärdheter, inklusive pittoreska byar med charmiga stenhus, vackra vikar och kristallklart vatten.

Skrivena Luka, Ön Lastovo, Foto: Aleksandar Gospić

Lastovo är en av de vackraste och mest avlägsna öarna i Kroatien. Det är en del av Dubrovnik-Neretva län och ligger cirka 14 kilometer sydväst om Korčula. Trots sin isolering och lilla befolkning – knappt 800 invånare – är ön känd för sin spektakulära natur, rika kulturhistoria och charmiga byar. Lastovo är täckt av tät skog och omgiven av ett kristallklart blått hav, vilket gör den till ett paradis för naturälskare. Vandring och cykling är populära aktiviteter, och ön erbjuder många vackra stigar genom orörd natur. Dykning och snorkling är också fantastiska upplevelser, eftersom det marina livet runt Lastovo är rikt och varierat. Med sina branta klippor, dolda bukter och små stenstränder erbjuder Lastovo ett perfekt tillhåll för den som söker lugn och ro.

Šibenik stad, Foto: Julien Duval

Šibenik är en historisk stad vid Adriatiska havet, belägen i Dalmatien mellan Zadar och Split. Den är känd för sin vackra kust, gamla stadsdelar och imponerande monument. Det mest kända landmärket är Sankt Jakobs katedral, som är upptagen på UNESCO
världsarvslista och byggd helt i sten. Staden har även flera välbevarade fästningar, som Sankt Mikaels fästning, som erbjuder fantastisk utsikt över skärgården.


Lev varje upplevelse, lev varje känsla, kom och lev Kroatien!