16 oktober, 2024

X Shore får största ordern i företagets historia

Den svenska elbåtstillverkaren X Shore har tecknat sin största order hittills med M Yachts. Ordern markerar en milstolpe i företagets kommersiella tillväxt.

Pressmeddelande:

Avtalet omfattar leverans av 32 båtar till DACH-regionen, det vill säga Tyskland, Österrike och Schweiz, med färdigställande förväntat i slutet av nästa år.

Båtarna kommer att visas upp i M Yachts strategiskt placerade utställningslokaler på dessa marknader, vilket förstärker X Shores närvaro i en av de snabbast växande regionerna för elbåtar. Detta partnerskap kommer avsevärt att förbättra möjligheten för kunder i DACH-regionen att se, testa och serva X Shore-båtar lokalt.

Den tyska båtmarknaden beräknas nå en elektrifieringsgrad på cirka 12 % till 2027, enligt forskning av Arthur D. Little på uppdrag av X Shore. Tillväxten drivs av förbränningsmotorförbud (ICE) i flera sjöar, hög miljömedvetenhet och Tysklands snabba användning av elfordon. På samma sätt följer de schweiziska och österrikiska marknaderna efter, med ICE-förbud mot sjöar som driver efterfrågan på hållbara alternativ.

X Shore ser som sitt uppdrag att omdefiniera branschen med hållbara, högpresterande elbåtar mer relevant än någonsin. Forskning visar att en konventionell 6–10 meter lång fossilbränslebåt släpper ut lika mycket föroreningar på 50 timmar som sju transatlantiska flygningar mellan New York och centrala Europa. Utöver utsläppen bidrar traditionella båtar avsevärt till buller, vilket har långtidseffekter på kustlivet. Internationella sjöfartsorganisationen har funnit att buller från båtar påverkar det marina livet negativt, både på kort och lång sikt.

– DACH-regionen är en avgörande marknad för X Shore, och delar vår djupa koppling till vattnet och vårt engagemang för hållbart båtliv. Det här avtalet med M Yachts återspeglar vår gemensamma vision om att göra båtlivet till ett med naturen genom hållbar prestanda, sömlös teknik och modulär, minimalistisk design. Det är en viktig del av vår långsiktiga kommersiella strategi, och vi ser fram emot den framtida tillväxt som kommer med partnerskapet med M Yachts, säger X Shore vd René Hansen.