En liga med båtmotortjuvar som jobbar från vattnet härjar i och runt Stockholm. Flera platser har redan fått påhälsning så det gäller för båtägare att hålla ögonen öppna.
Polisen och Larmtjänst har varit ute och informerat båtägare bland annat på Värmdö. Problemet med den här tjuvligan, som troligen är internationell, är betydligt större än bara Värmdö. Här är de platser som har fått påhälsning hittills:
Lidingö.
Djurgården.
Värmdö.
Stallarholmen Ringsö.
Västerås.
Enligt Båtlivs källor handlar det om skickliga tjuvar som stjäl både från båtar och motorer. Främst är det dock växelhus som de har siktat in sig på. Enbart på Stallarholmen Ringsö drabbades tio båtar och motorer.
Tjuvarna är utstuderat duktiga och kan stjäla flera växelhus på samma ställen utan att lämna några skador. Växelhusen är dyra att ersätta och de saknar fullkomligt identitet om man inte har gjort en identitetsförstärkning som till exempel Securmark, något som behövs för att det ska gå att spåra godset över huvud taget.
Förutom den tråkiga nyheten ovan har Kustbevakningen skickat ut följande pressmeddelande:
På gemensam front mot gränslös brottslighet
Europeiska myndigheter har åter arbetat på gemensam front mot den gränsöverskridande brottsligheten i Östersjöregionen. Resultatet av höstens insats är flera kilo beslagtagen narkotika, beslag och utmätt gods för 800 000 euro och 57 gripna personer. Den svenska Kustbevakningen deltog i hamnarna i Nynäshamn och Trelleborg.
Operation EMPACT Trident samlar olika myndigheter från tio europeiska länder under ledning av den svenska Polismyndigheten. Den 8-10 oktober genomfördes insatser runt om i Östersjöregionen för att förebygga och stoppa organiserad gränsöverskridande brottslighet, som stöld och smuggling. För svensk del deltog bland annat Tullverket, Kustbevakningen och Kronofogden tillsammans med polisen. I huvudsak genomfördes kontroller i hamnar. Kustbevakningen deltog i Nynäshamn och Trelleborg.
– Myndighetssamverkan höjer kvaliteten och gör oss mer effektiva i kampen mot brottsligheten. Vi får alla tillgång till en större verktygslåda och stödfunktioner från flera håll. I år testade vi på Kustbevakningen också nya arbetsmetoder med drönare som gav ett bra resultat. Personalen från alla myndigheter visade en imponerande uthållighet, det blev långa arbetsdagar på hamnplanen i ösregnet, berättar befälhavare Ulrik, som arbetade i Nynäshamn under insatsen.
Fakta om operation EMPACT Trident:
Ett 20-tal myndigheter i de olika länderna samt Europol har deltagit med personal på plats i Sverige. De svenska myndigheter som deltog var Polismyndigheten, Tullverket, Kronofogden och Kustbevakningen. Insatsen leddes och organiserades via polisens operationscenter i Umeå.
Utöver Sverige deltog följande länder i insatsen EMPACT Trident: Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland, Norge och Island.
Operation EMPACT Trident ligger inom ramen för prioriteringen organiserade stöldbrott (OPC) i EMPACT 2022+. Denna antogs 2010 av EU för att hantera de viktigaste kriminella hoten mot EU. Insatsen syftar till att förebygga organiserad brottslighet, smuggling och annan gränsöverskridande brottslighet i Östersjöområdet.
Bilden: Kustbevakningen kontrollerade bland annat en fullpackad skåpbil i Trelleborgs hamn. Sex båtmotorer hittades längst in, några med flera hundra hästkrafter. Efter kontroll kunde några av motorerna bindas till stölder i Sverige. Föraren greps och godset beslagtogs av polisen. Foto: Kustbevakningen.