8 oktober, 2024

Alukin får FMV-kontrakt för arbetsbåt till Försvarsmakten

Nimbus Groups varumärke Alukin har tillsammans med samarbetspartnern Svensk Konstruktionstjänst, Svekon, vunnit en upphandling avseende ett ramavtal för framtagande och tillverkning av en mindre arbetsbåt för Försvarsmakten.

Avtalet omfattar ett antal optioner avseende leveranser av båtar under nio år samt reservdelar under 15 år. Vid maximalt avropande uppgår värdet på ordern under avtalsperioden för Nimbus Group till totalt cirka 400 Mkr.

Avtalet omfattar utvecklingen av en förseriebåt under de närmaste två åren, med möjlighet till serietillverkning av upp till 100 båtar över en sjuårsperiod. Total kontraktstid inklusive optioner sträcker sig över nio år, med ytterligare sex års support för reservdelar och underhåll.

MSMB 200, kommer att byggas i aluminium. Båten blir tio meter lång och utrustas med en kraftfull inombordsmotor. Den ska ha kapaciteten att transportera två besättningsmän samt åtta passagerare med packning, vilket kommer att göra den till ett flexibelt och effektivt verktyg för Försvarsmaktens marina verksamhet.

Samarbetet leds av ett team från Svensk Konstruktionstjänst (Svekon). Alukin Boats är tillsammans med Nimbus Group deras samarbetspartners i detta kontrakt. Det totala teamet har en bred erfarenhet av båtutveckling och försvarsprojekt. Tillsammans säkerställer teamet att båtarna kommer att uppfylla Försvarsmaktens högt ställda krav på prestanda, hållbarhet och funktionalitet.

– Alukins helsvetsade aluminiumbåtar har gjort sig kända för sin robusta konstruktion och stora tålighet. Ordern är en bekräftelse på Nimbus Group förmåga att konstruera och producera båtar som möter de högsta krav vad gäller såväl tekniska specifikationer som kvalitet, säger Jan-Erik Lindström, vd för Nimbus Group.

 

Bild: Alukin får en order på cirka 400 Mkr från Försvarsmakten.