2 oktober, 2024

Swedish Challenge Women’s Team redo för Women’s America’s Cup  

Swedish Challenge Women’s Team, som drivs av Artemis Technologies, är redo att skriva historia när de förbereder sig för den första Puig Women’s America’s Cup, som äger rum i Barcelona 5–13 oktober 2024.

Pressmeddelande:

Denna banbrytande tävling blir den första Women’s America’s Cup någonsin. Sverige kommer att representeras av ett lag med fyra elitseglare som valts ut bland landets främsta talanger, med stöd av Sveriges största segelklubbar, Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS) och Göteborgs Kungliga Segelsällskap (GKSS)

I det slutliga laget, som valdes ut bland över 50 sökande, ingår Vilma Bobeck och Rebecca Netzler, som i somras vann silver i 49er FX vid OS i Marseille 2024. Tillsammans med Julia Gross och Ida Svensson bildar de racingteamet som har målet att leda Sverige till segern. Felicia Fernström och Lovisa Karlsson, den senare OS-bronsmedaljör från Marseille, är uttagna som reserver. Samtliga sex i damteamet har jobbat intensivt under mer än ett år tillsammans med hela Swedish Challenge som består av över 30 personer.

– Vi har ett otroligt starkt team med fantastiska seglare som har arbetat dag och natt för det här ögonblicket. Att Sverige deltar i den första Women’s America’s Cup är väldigt speciellt. För egen del känner jag mig stolt för vad vi åstadkommit och det ska bli jättekul att se tjejerna in action om några dagar, säger Anna Östling, skeppare och lagledare för Swedish Challenge Women’s Team.

Puig Women’s America’s Cup inleds med grundomgången 5 oktober och den stora finalen är planerad till 13 oktober. Det svenska laget, som tävlar i Pool B, har preliminärt sin första tävlingsdag 6 oktober.

Rebecca Netzler, trimmer ombord, är redo att tillsammans med hela laget göra ett avtryck på denna historiska scen och tävla mot världens bästa kvinnliga seglare på Barcelonas vatten. Rebecca säger:

– Jag tror vi har en superbra chans att faktiskt vinna cupen. Det är ett väldigt högt mål och det är också ett mål man delar med de andra teamen men man skulle heller inte dra igång ett sånt här stort projekt om man inte trodde på chansen att nå hela vägen och har viljan att vinna.

Artemis Technologies är känt för sina banbrytande elektriska foilande båtar inom den kommersiella sektorn. Genom att utnyttja sin erfarenhet från tidigare America’s Cup satsningar har företaget framgångsrikt överfört avancerad teknik från elitsegling till hållbara transportlösningar. Stödet och kunskapen som Swedish Challenge och kvinnlig segling fått av Artemis Technologies har spelat en avgörande roll i förberedelserna.

– Vi är glada över att kunna stödja Swedish Challenge Women’s Team i den första Women’s America’s Cup. Dessa seglare representerar toppen av seglingens framtid och visar upp exceptionell skicklighet, beslutsamhet och talang i världsklass. Det är ett privilegium att få stå vid deras sida när de tävlar på högsta nivå, säger Team Manager Sarah Gunderson, Director of Applied Technology på Artemis Technologies.

Om teamet:

Vilma Bobeck, Helmswoman

Rebecca Netzler, Trimmer – Julia Gross, Helmswoman

Ida Svensson, Trimmer

Felicia Fernström, Reservtrimmer

Lovisa Karlsson, Reservtrimmer

 

Om America’s Cup och AC40-klassen

America’s Cup är den äldsta internationella idrottspokalen och anses vara en av de mest prestigefyllda tävlingarna inom segling.

Tävlingen, som först arrangerades 1851, har utvecklats genom åren och har nu banat väg för en separat damklass för första gången i historien. Puig Women’s America’s Cup seglas det i den högteknologiska AC40-klassen – en foilande enskrovsbåt som representerar det senaste inom seglingsinnovation med toppfarter på över 80 km/h. 12 team tävlar i damklassen. Sverige seglar grundomgången i Pool B mot Australien, Kanada, Nederländerna, Spanien och Tyskland. Av dessa går tre team vidare till omgång 2 där de möter topp 3 från Pool A. Finalen seglas 13 oktober mellan de två bästa teamen från omgång 2.