1 oktober, 2024

Ett hav av möjligheter

DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN KROATISKA TURISTBYRÅN

Kroatiens kustlinje, som har en sträcka på ungefär 6000 km, erbjuder en spännande utmaning med 1244 öar, holmar, klippor och rev. Här finns tusentals kajplatser i olika marinor samt en vacker skärgård med azurblått hav. Marinorna är moderna och här kan du även hyra din semesterbåt, eller delta i en av alla seglingskurser som erbjuds.

 

Du kan bland annat segla från ö till ö i Kornatiskärgården och förtöja i vikar eller naturliga skydd, njuta av undervattensfisket i Pakleni Otoci, besöka den berömda fyren Palagruza (den mest avlägsna kroatiska ön) och förtöja vid de fantastiska Elaphitiöarna.

Dubrovnik stad, Foto: Hrvoje Serdar

Kroatien är ett av de ledande länderna inom internationell nautisk turism.
Den kroatiska kusten är populär eftersom den, förutom naturens underverk också erbjuder mångsidig underhållning för alla besökare.

Lubenice, ön Cres, Foto: Aleksandar Gospić

Hitta din egen vik och njut av naturens skönhet. Här kan du lägga till med din båt på samma platser där illyriska skepp och romerska galärer för tusentals år sedan brukade förtöja sina båtar. Upplev den rena omgivningen i ett av de sällsynta hörnen av Medelhavet som fortfarande är orört av civilisationen. Tack vare båtfolks önskemål är de mest skyddade vikarna numera utrustade med förtöjningsbojar, som gör att du kan sova gott, samtidigt som de skyddar havsbotten och är mycket billigare än en hamnplats.

Kosirina, ön Murter, Foto: Aleksandar Gospić

De bästa seglingssäsongerna i Kroatien är sen vår och tidig höst. Temperaturerna är mildare, havet är lugnt och vindarna är lagom. Innan du ger dig iväg är det bra att känna till de olika vindar du kan stöta på: den nordostliga och torra men kalla Bora, den sydliga och fuktiga Jugo, den älskade och ständiga Mistralen, den nordostliga Burin på natten eller den plötsliga våldsamma Nevera.

Paklinskiöarna, Foto: Julien Duval

Utforska den charmiga staden Cavtat och den mystiska ön Lokrum i Dubrovnik, Vela Luka på Korčula, Hvar och Vis, och hela vägen till Lošinj och Istrien.
Hitta vikar och stränder som kanske ingen besökt eller upplev atmosfären i de gemytliga hamnarna.
Här sover du lugnt och tryggt.

Ön Dugi otok, Foto: Julien Duval

Besök https://croatia.hr/ för mer information.


Kroatien till sjöss är ett uppfriskande äventyr!

Omslagsfoto: Segling, Brijuni Nationalpark, Foto: Julien Duval