30 september, 2024

Finansiera Båtköp: Lån, Leasing eller Kontantbetalning?

Innan du köper en båt är det bra att ha koll på vilket finansieringsalternativ som passar din ekonomiska situation bäst. Det finns i huvudsak tre finansieringsmetoder för båtköp, dessa är lån, leasing eller att finansiera båten kontant.

Artikeln kan hjälpa dig att förstå de olika alternativen och förhoppningsvis vägleda dig rätt, läs mer om:

  • Låna till båt
  • Båtlån med säkerhet
  • Båtlån utan säkerhet
  • Leasa båt
  • Finansiera båt kontant
  • Leasing under lågkonjunktur
  • Tips inför ditt finansieringsval
  • Vanliga frågor och svar

Låna till båt

Att ta ett båtlån är ett vanligt finansieringsalternativ. Du kan välja mellan två former av lån:

Lån till båt med säkerhet

Att låna till båt med säkerhet innebär att du lämnar en pantsättning till din långivare. Detta kan vara något som banken ser som värde, exempelvis en kontantinsats. Oftast kan du låna på din bostad som säkerhet för båt.

Lån till båt utan säkerhet

Att låna till båt utan säkerhet innebär att du inte lämnar någon säkerhet i form av värde som banken kan ta vid eventuell tvist. Dessa lån medför oftast högre avgifter och räntekostnader.

Sammanfattningsvis kan du tänka att lån med säkerhet innebär lägre månadskostnader, medan ett lån utan säkerhet kan vara enklare att ansöka om och bli beviljad, men att det kommer att kosta dig mer pengar i längden. Vi rekommenderar dig att använda låneförmedlare likt Advisa eller Enklare för att hitta de förmånligaste lånen, men att du först använder en jämförelsesajt för lån, likt Lånea.se för att hitta de bästa låneförmedlarna.

Leasa båt

Att leasa en båt innebär i stort sett att du “hyr” en båt under en bestämd tid. Du skriver ett avtal för en viss leasingperiod och ansvarar för underhåll och eventuella skador. Fördelen med leasing är att du efter leasingperioden inte behöver sälja båten. Nackdelen är dock att den totala kostnaden oftast blir högre. I vissa fall kan leasingavtal begränsa hur mycket du får använda båten, vilket är en viktig faktor att överväga.

Efter leasingperioden har du oftast möjlighet att köpa ut båten, och du kan då välja att finansiera köpet genom lån eller kontant.

Är leasing ett bättre finansieringsalternativ under lågkonjunktur?

Eftersom du har en fast månadskostnad och inte “äger” båten kan leasing vara ett bra alternativ under lågkonjunktur. Du behöver dessutom inte oroa dig för att andrahandsmarknaden ska bli svag och få problem att sälja din båt.

Enligt statistik från Traficom är risken att du inte kan sälja din båt relativt liten. Under nuvarande lågkonjunktur fick andrahandsmarknaden ett visst fall, men har återhämtat sig något, se tabell.

År Motorbåt Segelbåt Vattenskoter Övriga Totala antalet båtar
2020 24759 1477 2309 315 28860
2021 23930 1453 2723 331 28437
2022 18394 1121 2722 301 22538
2023 19218 1030 3040 316 23604

Tabellen visar att under år 2022 minskade antalet ägarbyten av begagnade båtar med 20%, för att sedan öka med cirka 5% under 2023.

Köpa båt kontant

Att köpa båt kontant är ett bra alternativ, men det krävs en stor summa sparade pengar för att täcka hela kostnaden. Du behöver ej ta hänsyn till avgifter och räntekostnader, och du kan sälja båten när det passar dig. Att finansiera kontant är ett bra alternativ, men det krävs ofta en stor summa sparade pengar för att täcka hela kostnaden.

Tips inför ditt val av finansiering

Du kan tänka följande:

  • Lån för båt är bra om du inte har sparat kapital, men fortfarande inte vill binda dig till ett leasingkontrakt.
  • Leasing är ett bra alternativ om du bara vill hyra båten under den bestämda leasingperioden. Det är relativt enkelt ägande och du behöver inte ta hänsyn till hur andrahandsmarknaden ter sig.
  • Kontant är ett bra val om du har sparade pengar. Att finansiera kontant ger dig lägre kostnader och mer flexibilitet om du vill sälja vidare båten.

Avslutningsvis bör du undersöka de olika finansieringsformerna och se vilket finansieringsalternativ som passar just dig. Använd jämförelsetjänster, prata med olika långivare, prata med leasingfirmor och skaffa dig en ordentlig grundplåt med information kring ditt köp av båt.

Vanliga frågor och svar

Är båtlån avdragsgilla i en deklaration?
Båtlån räknas som ett blanco eller privatlån och är därför avdragsgilla. Det kan dock ske förändringar i vilka lån som är avdragsgilla, därför bör du undersöka avdragsmöjligheter vidare hos skatteverket.

Går det att sälja båten under leasingperioden?
Ja och nej, oftast kan du inte sälja båten under leasingperioden eftersom du har låst avtalet. I vissa fall kan du betala dig ur leasingavtalet, vilket är relativt dyrt och inget vi tipsar dig om att göra.