23 september, 2024

Sveriges ungdomslag vidare till semifinal i UniCredit Youth America’s Cup

Det svenska laget, Swedish Challenge powered by Artemis Technologies, har tagit sig vidare till semifinalerna i UniCredit Youth America’s Cup efter en imponerande prestation i grundomgången. Det är tydligt att träningsdagarna i den avancerade AC40 och förberedelserna som det svenska laget har haft betalar sig.

Pressmeddelande:

Sverige vinner sin grupp och går tillsammans med hemmanationen Spanien samt Australien till semifinal där de möter topp tre från grupp A, Italien, USA och Storbritannien.

Dagens två race var inte avgörande för Sverige, som redan var semifinalklara, efter en fantastisk dag igår med 4 av 5 vinster. Man kunde därför idag gå ut med fokus på att utvecklas och lära sig mer. Och teamet ger sig själva godkänt men vet att de behöver kliva upp en nivå prestationsmässigt för att leverera topp 2 imorgon som krävs för att nå finalen som seglas den 26 sept.

– Självklart känns det väldigt bra att komma vinnande ur vår grupp, vi förväntade oss ett bra resultat då vi har haft väldigt bra träningsförutsättningar, vi har fått ihop många av våra pusselbitar men är också medvetna om att det kommer bli tuffare imorgon. När vi nyss kollade på grupp A som tävlade efter oss idag så är det lika tight, om inte ännu tightare racing. Alla har full koll på hur de ska hantera båten så vi behöver verkligen steppa upp vårt game och göra vår bästa performance någonsin imorgon. Det finns inga krafter att spara på utan det är full fart hela vägen som gäller, säger trimmer Rasmus Alnebeck, i mixed zone direkt efter dagens tävlingar.

Det svenska laget i UniCredit Youth America’s Cup består av unga, lovande seglare under 25 år. Teamet representerar Kungliga Svenska Segelsällskapet KSSS och Göteborgs Kungliga Segelsällskap, GKSS. I racinglaget ingår: Oscar Engström, Rasmus Alnebeck, Ludvig Lindqvist och Hugo Christensson. Som reserv seglar Felicia Fernström, Hanno Sefiert och Oscar Andersson.

Youth America’s Cup är en av världens mest prestigefyllda tävlingar där unga seglare från hela världen får möjligheten att visa upp sina färdigheter i de tekniskt avancerade AC40-båtarna. Lagen, som består av unga talanger under 25 år, tävlar i race där både fart och strategi är avgörande. I år hålls tävlingen i Barcelona, parallellt med grundomgången i 37:e upplagan av America’s Cup.

Målet med Youth America’s Cup är att ge framtidens seglingsstjärnor en plattform att växa på och etablera sig i den internationella seglingseliten.

I morgon sänds semifinalen live kl. 14.00 på America’s Cup YouTube-kanal.