23 september, 2024

Förlorade hummerburar ­– smarta tips ska minska skadan i havet

Den 23 september 2024 är det hummerpremiär och många oerfarna fiskare ska ut på havet och pröva lyckan för första gången. Men det finns en baksida. Varje år går mer än 4 000 hummerburar förlorade längs den svenska västkusten. Väl förlorade kan de fortsätta att “spökfiska” under lång tid. Från och med 2023 krävs det rymningshål i tinorna för att minska risken för att de fortsätter spökfiska.

Pressmeddelande:

Moderna burar innehåller dessutom plastmaterial som så småningom kan vittra sönder till mikroplaster i miljön och utgöra ett hot mot det marina livet. Därför vill Havs- och vattenmyndigheten, HaV, öka kunskapen om problemet med förlorade burar och hur man kan undvika att fler burar förloras och hamnar på botten.

– Intresset för fritidsfiske av hummer har ökat men vi har sett att det saknas information om hur förluster kan undvikas. Därför frågade vi både yrkesfiskare och fritidsfiskare om deras erfarenheter, för att förstå vad som orsakar förluster och hur de kan undvikas, säger Charlotta Stadig, utredare på HaV.

För att underlätta för oerfarna hummerfiskare att säkra sina burar har Havs- och vattenmyndigheten tagit fram ett antal konkreta tips. De handlar om val av redskap, men också vad man kan tänka på när man lägger i och tar upp sin bur.

Ofta beror förluster på att buren inte tyngts ner ordentligt. Då kan vindar och strömmar dra med sig den från platsen där den lades i så att den som fiskar inte hittar den. Dåligt väder kan göra det svårt att se var bojen är när buren ska vittjas.

– Och det är heller inte ovanligt att linorna trasslar sig eller kapas av andra båtar om burarna ligger tätt, är dåligt utmärkta eller har placerats i en farled, säger Charlotta Stadig.

Som fritidsfiskare får man använda högst sex hummertinor samtidigt. Den som fiskar med fiskelicens får ha högst 40 hummertinor. Man får heller inte fiska efter hummer med yttre rom. Om man fångar en rombärande hummer ska den genast släppas tillbaka i havet.

Tipsen finns nu tillgängliga på HaV:s webbplats. Där finns också information om de regler som gäller för hummerfiske. Under fiskeperioden kommer myndigheten att sprida information både i sociala medier och i butiker som säljer fiskeredskap. Hummerpremiären infaller i år måndagen den 23 september.

Fakta

Minst åtta, nio kg. Så mycket bör en hummerbur väga. Om buren är lättare ligger den inte stabilt på bottnen utan kan driva i väg med strömmarna.

Kulan måste vara minst 15 cm i diameter, vilket är lagom för en bur på 10 kg. Men kulan får heller inte vara för stor, då finns risk att buren driver i väg med vindar och strömmar.

Den del av linan som fäst i kulan ska vara nedtyngd eller tillverkad av sjunkande material. Det minskar risken för trassel, att linan kapas eller fastnar i båtar.

En bra tumregel är att linan ska vara dubbelt så lång som avståndet till bottnen. Är linan för grov ökar risken att den driver med strömmen.

Tänk på att vindar och strömmar kan flytta kulan och buren.

Kulan kan förflytta sig längre än man tror, utan att för den skull vara försvunnen. Hittar du inte din bur, sök i ett större område.

Lägger du dina burar där andra redan lagt sina är det risk att burarna hakar i varandra och att linorna trasslar ihop sig. Så håll avståndet, det vinner alla på.

Kontrollera var farlederna går innan du lägger i dina burar. Annars finns risk att burar dras med av fartyg eller fastnar i kölen på segelbåtar.

Regler för hummerfiske och tips om hur du kan utforma rymningshål hittar du här: https://www.havochvatten.se/fi

Hummerfiskare slänger ut sin hummertina.

Bilden: Hummer (Homarus gammarus) lever på 10–30 meters djup på klippbotten eller algbevuxna steniga bottnar. Som fritidsfiskare får man använda högst sex hummertinor samtidigt. Foto: Maja Kristin Nylander.