20 september, 2024

Ökning av båtmotorstölder – Stockholmsregionen särskilt drabbad

Stölder av båtmotorer har ökat under årets åtta första månader jämfört med samma period 2023, enligt nya siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå). Nationellt har stölderna ökat med hela 21 procent, men i vissa delar av landet är ökningen betydligt större. I Stockholmsregionen har båtmotorstölderna ökat med hela 117 procent, medan region Nord har sett en nedgång på 42 procent.

Pressmeddelande:

De mest stöldbegärliga båtmotorerna är Yamaha, Mercury och Suzuki, som fortsatt att toppa listan över de mest efterfrågade modellerna.

– Det är tydligt att tjuvarna vet vad de är ute efter och motorerna förs ofta snabbt utomlands efter stölden, säger Lina Nilsson, expertrådgivare på SSF Stöldskyddsföreningen. Vi på SSF uppmanar båtägare och båtklubbar att vidta åtgärder inför upptagning och vinterförvaring för att försvåra för tjuven.

Maj till september är högsäsong för båttjuvar, då utbudet av båtar är som störst. Men även under hösten och vintern fortsätter stölderna när båtklubbar och bryggor har mindre närvaro och mörkret gör det enklare för tjuven att agera ostört.

– Det är viktigt att alla som har båt gör det man kan för att minska risken för stölder. Töm båten på värdefull utrustning och fundera över vad ni kan göra för att skydda er båt och båtmotor, råder Lina Nilsson.

Genom att vidta enkla förebyggande åtgärder kan båtägare minska risken att drabbas av stöld.

Sju tips för en säkrare vinterförvaring:

  • Starta Båtsamverkan! Det är viktigt att ha tillsyn på bryggor, marinor och hamnar under ALLA årstider.
  • Förvara din båtmotor inlåst under höst och vinter. Kolla med ditt försäkringbolag vad som gäller för din båt under vinterförvaringen.
  • Sitter båtmotor kvar på båten, se till att den är fastlåst med godkänt certifierat lås.
  • Båt, motor och utrustning bör märkas och med stor fördel även förses med spårsändare och startspärr.
  • Ha ett kulhandskelås på släpet när båten står uppställd på tomten/båtklubben.
  • Lämna inget kvar i båten utan töm den på stöldbegärlig utrustning.
  • Upprätta ett digitalt ”båtkort” med alla uppgifter på din båt https://www.larmtjanst.se/Handla-sakert/bat/digitala-lilla-batkortet/

Fler tips och säkerhetsguider hittar du på www.stoldskyddsforeningen.se

En av sjöpolisens båtar i Nacka.