3 september, 2024

Scania presenterar ny 13-liters marinmotor

Scania visade upp den nya 13-liters DI13-marinmotorn på den internationella marinmässan SMM 3–6 september. Motorn är Scanias mest kraftfulla och avancerade hittills och överträffar företagets redan tidigare höga prestanda- och tillförlitlighetsstandarder.

Pressmeddelande:

Scanias nya 13-liters marinmotor är både pålitlig och har förbättrad prestanda, vilket ger betydande utsläppsminskningar.

– Detta är vår mest avancerade marinmotor hittills, som bidrar till bättre driftsekonomi och hållbarhet till sjöss. Vi vill möta våra kunders behov och påverka bränsleeffektivitet och produktprestanda positivt för krävande förhållanden i all typ av verksamhet, säger Fredrik Järlid, Head of Sales Power Solutions.

Med förbättrad bränsleeffektivitet ger denna 13-liters motor en kraftig minskning av CO2-utsläpp. Det är det mest bränsleeffektiva alternativet bland företagets marina motorer, med upp till åtta procent förbättrad bränsleförbrukning jämfört med den nuvarande generationen vid samma effekt. Det innebär en potentiell besparing på upp till 6,7 liter diesel per motortimme vid full last.

Motorn har en ökad maximal effekt och förmåga att prestera med tung last, men är också anpassad för lättare uppdrag eller hybridanvändning. Den har ett stort användningsområde, inklusive möjligheten att skala ner från större alternativ. Motorn uppfyller nuvarande IMO Tier III-utsläppsstandarder och är kompatibel med biodieselblandningar och HVO-bränslen.

Den nya 13-liters motorn är baserad på Scania Super, som har prisats av internationella experter, med utmärkelser som “Green Truck” 2024 och “Diesel of the Year” 2023. Det, tillsammans med Scanias långa erfarenhet inom sjöfartsindustrin och nära samarbete med olika typer av kunder, gav möjlighet att utveckla en marinmotor som är redo för en övergång till förnybara energikällor.

– Efter den framgångsrika introduktionen av den nya plattformen för lastbilar, bussar och industriella applikationer ser vi fram emot att utöka vårt erbjudande till den marina industrin, säger Järlid.

Scania har ett brett utbud av marinmotorer och skalar även upp sina elektriska alternativ såsom hybrid- och helelektriska lösningar, som nu finns tillgängliga för kunder. Läs mer här (på engelska)

Fakta: Den nya 13-liters marinmotorn för framdrivning har ett effektintervall på 257–772 kW (350–1050 hk) och ett hjälpeffektintervall på 301–553 kW: beroende på arbetsbelastning.